Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbels bingewatchen met 'The Chosen'-serie

‘Gelukkig heeft Jezus geen blauwe ogen’

Aan ambitie ontbreekt het de evangelische filmmaker Dallas Jenkins niet. Maar liefst zeven seizoenen wil hij maken van zijn passieproject: de televisieserie The Chosen.

Deel:

In deze serie zien we het leven van Jezus door de ogen van bekende Bijbelse personages zoals Maria Magdalena, Petrus en Nikodemus. Als een soort Bijbelse versie van 'The Crown' komen alle belangrijke gebeurtenissen uit de evangeliën aan bod. Denk aan de bruiloft in Kana en de gevangenneming van Johannes de Doper. Ondertussen geeft de serie ook een eigen interpretatie aan de gebeurtenissen die juist niet in de Bijbel staan. Hoe zag het leven van de discipelen eruit voordat ze Jezus ontmoetten? Wat vond de vrouw van Petrus ervan dat hij ineens alles uit zijn handen laat vallen om Jezus te volgen? Al deze verhaallijnen zijn fictief, maar met een duidelijk respect voor de originele tekst geschreven.

Hoe zag het leven van de discipelen eruit voordat ze Jezus ontmoetten?

'The Chosen' ontstond namelijk uit de onvrede van regisseur Jenkins over de Bijbelverfilmingen van de grote filmstudio’s. Deze Hollywoodfilms zijn weliswaar groots wat spektakel betreft, maar hebben volgens Jenkins inhoudelijk weinig om het lijf. Tegelijk viel de kwaliteit van uitgesproken christelijke films hem ook tegen. Daarom besloot hij zelf maar met de collectezak rond te gaan. En met succes: de fondsenwervingscampagne voor 'The Chosen' brak alle records. Inmiddels heeft Jenkins twee seizoenen uitgebracht en staat een derde in de steigers. In Nederland is onlangs de dvd van het eerste seizoen uitgebracht.

Uitgesproken personages

Het resultaat mag er zijn. Ook zonder Hollywoodbudget weten de makers een degelijk ogende serie af te leveren. Toegegeven, 'The Chosen' heeft geen grootse decors met honderden figuranten. Toch schetst de serie een geloofwaardig beeld van Israël onder Romeinse bezetting. Daarnaast is de serie vooruitstrevend qua representatie. Niet alleen wat betreft het uiterlijk van de acteurs – Jezus heeft gelukkig geen blond haar en blauwe ogen – maar ook op subtielere wijze. Zo heeft belastinginner Matteüs in de serie het syndroom van Asperger, waardoor zijn tijdgenoten hem nog sterker als een buitenstaander beschouwen. Acteur Paras Patel ontving voor deze rol lovende reacties vanuit de autistische gemeenschap. Het zijn de uitgesproken personages zoals Matteüs die zorgen voor een originele invalshoek in verder overbekende verhalen.

Echte mensen

Want de gedegen Bijbelkennis van de gemiddelde kijker is voor 'The Chosen' zowel een zegen als een vloek. Het zal weinig kijkers verrassen dat de nachtelijke vistocht van Petrus op niets uitloopt. Nog minder kijkers zullen zich afvragen wat er gaat gebeuren wanneer Jezus hem opdraagt de netten opnieuw uit te gooien. Die voorkennis haalt de spanning uit de serie. Jammer, want dat voorkomt dat je direct na de aftiteling meteen wilt zien hoe het verhaal in de volgende aflevering verder gaat.

Lees ook: 'No time to die': waardig afscheid van Craig als James Bond
Lees ook: 'No time to die': waardig afscheid van Craig als James Bond

Tegelijkertijd maakt juist die bekendheid beter inzichtelijk in welke context deze Bijbelverhalen zich afspelen. Het is gemakkelijk om tijdens een Bijbelstudie te vergeten dat het hier gaat om echte mensen die hun levens op het spel zetten door Jezus te volgen.

In de spanningsopbouw laat het eerste seizoen van 'The Chosen' net te veel steken vallen. Voor wie echter zoekt naar een oprechte, Bijbelgetrouwe verfilming van de evangeliën, is 'The Chosen' zonder meer de beste keus.

Bekijk de trailer van 'The Chosen'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: Neema media

Geschreven door

Jort van Slooten

--:--