Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Biniam Girmay (24) wint Touretappe en schrijft wielergeschiedenis

Eritrese wielrenner maakt in Turijn zijn droom waar

Op 1 juli 2024, even na 17.00 uur, schrijft Biniam Girmay geschiedenis. Vorig jaar deed hij als eerste Afrikaan ooit mee aan de Tour. Na vandaag is hij ook de eerste Afrikaanse etappewinnaar in de Tour. "Dank U wel God, voor alles. Voor alle kracht en steun", zegt hij wanneer de internationale pers hem vlak na de race opzoekt. "Toen ik begon met wielrennen had ik nooit gedacht dat ik ooit aan de Tour de France zou meedoen. Maar nu... Ik kan het niet geloven. Een etappe winnen in mijn tweede jaar in de Tour; in een massasprint. Het is ongelofelijk!"

Deel:

Girmay bedankt naast God ook zijn vrouw en familie én iedereen uit Eritrea en Afrika. "We moeten trots zijn. Nu zijn we écht onderdeel van de grote races. Dit is ons moment. Dit is onze tijd."

Volg jij de Tour de France?

De weg naar succes

De weg naar deze historische etappe-overwinning, was niet eenvoudig voor Biniam Girmay. In de EO-documentaire This is my moment volg je Girmay vanaf 2018. Je ziet zijn harde werk, de struikelblokken én zijn succes.

In de documentaire van Lieven Corthouts leer je Girmay kennen als hij 17 jaar is. Jarenlang dacht hij dat de Tour alleen voor Europese of witte wielrenners was, omdat in de meer dan 100 edities slechts een handjevol deelnemers zwart was. Om zijn grootste droom waar te maken, hoopt Girmay daarom op een plekje in een Europese profploeg.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Corthouts volgde het persoonlijke- en professionele leven van Biniam ruim zes jaar lang. En doordat Biniam ook zijn eigen proces heeft gefilmd, komt het persoonlijke portret nóg dichterbij. Zo krijg je in de EOdoc This is my moment een zeldzaam kijkje in het leven van Biniam én in de Afrikaanse wielerwereld.

Je ontdekt hoe het wielertalent steeds beter wordt en ziet hoe de Europese visumprocedure een constant struikelblok blijkt. Ook zie je persoonlijke hoogtepunten uit Girmays leven: zo stapt hij in het huwelijksbootje én wordt hij vader. Maar juist op die momenten eist de afstand van 6.000 kilometer zijn tol...

Girmay in de Tour

In 2023 nam 'Bini' voor het eerst deel aan de Tour en nu - tijdens zijn tweede deelname aan de Ronde van Frankrijk - lukt het hem al een etappe op zijn naam te schrijven! Wat kunnen we deze Tour nog meer van het Eritrese wielertalent verwachten?

Kijk de documentaire over Biniam Girmay

Meer van Biniam?

Kijk de documentaire over Biniam Girmay

In deze documentaire volg je Biniam Girmay zes jaar lang. Ontdek hoe hij met ups en downs toewerkt naar zijn grote droom: meedoen aan de Tour de France.

Copyright headerbeeld: Marco Bertorello (ANP Foto)

--:--