Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bioscoopfilm onthult heftig verhaal achter christelijke mega-hit

‘I Can Only Imagine’ van MercyMe: geboren uit diepe pijn

Een lied waaruit miljoenen christenen wereldwijd al negentien jaar lang hoop putten, 'I Can Only Imagine' van MercyMe, heeft alles te maken met inktzwarte bladzijden uit het leven van leadzanger Bart Millard. Dat komt duidelijk naar voren in de gelijknamige film, die vandaag in Amerika in première gaat. “Mijn vader was een monster.”

Deel:

Het is verrassend om te horen dat Bart Millard het lied, dat zo’n hoge vlucht zou nemen, in minder dan tien minuten heeft geschreven. Dat blijkt uit deze filmtrailer:

(Tekst loopt door onder de video)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Mijn vader was een monster,” zegt Millard (gespeeld door debutant J. Michael Finley) in de film.

Een drankverslaving

In zijn kinderjaren is hij – plotseling – in de steek gelaten door zijn moeder, terwijl zijn vader met een drankverslaving worstelde. Een christelijk zomerkamp bracht jaren later een positieve wending in zijn tot dan toe troosteloze leven.

Agressieve vader

Filmposter_I_can_Only_Imagine_MercyMe

Barts agressieve vader (gespeeld door Dennis Quaid) moet aanvankelijk helemaal niets hebben van diens geloof in Jezus en van zijn muzikale ambities. Maar als hij eenmaal de genade van God leert kennen, verandert ook zijn leven radicaal.
Of en wanneer de speelfilm ook in Nederland beschikbaar komt, is nog niet bekend.

De single I Can Only Image verscheen oorspronkelijk in 1999 op het MercyMe-album The Worship Project. Bij de opname van deze plaat ontdekte de band dat er nog ruimte was voor één song. Bart Millard trok zich daarom terug in de bus waarmee ze toerden, en schreef binnen tien minuten dit lied. Daarin probeert hij zich voor te stellen hoe zijn – inmiddels overleden – vader Jezus in de hemel zou ontmoeten bij zijn sterven. In 2001 verscheen het nummer opnieuw, op het album Almost There.

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--