Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blijf je deze zomer thuis? Lees dan deze tips voor een relaxte staycation

Sommige Nederlanders gaan deze zomer niet op vakantie, maar blijven thuis. Daarom geeft Wilbert een aantal tips voor een relaxte en veilige staycation. Want ook dicht bij huis kun je ontspannen.

Deel:

Sinds het coronavirus de wereld op z'n kop zette, hebben we misschien wel de raarste vakanties van ons leven. Als je met het vliegtuig weggaat sta je op Schiphol tussen duizenden mensen met een mondkapje op. En is dat wel de beste manier om nu op vakantie gaan? In deze podcast van Mensen Zeggen Dingen zingt Willie Darktrousers erover: ‘Zijn we allemaal al vergeten hoe het zover is gekomen?’ 

Voor een het ultieme vakantiegevoel hoef je overigens helemaal niet naar een vliegbestemming: Nederland heeft veel te bieden. Zee, bos, heide en het verre Groningen en Friesland, bijvoorbeeld. Ik was zelf afgelopen week op Terschelling, en afgezien van de boottocht met mondkapje voelde ik me hier nét zo fijn als op een zonnige bestemming achter de horizon. 

Daarom geef ik in dit stuk een aantal tips voor vakantie dichtbij en tips voor tijdens een lange vakantie thuis:

  • Neem de tijd om te koken. Wil je koken met knollen? Kijk dan even naar de filmpjes die ik heb gemaakt. 
  • Waarmee kun je je omgeving iets mooier maken? Timmer bijvoorbeeld eens een nestkastje (je kunt ook een bouwpakket bestellen) of maak een minibieb voor je straat (vaak kun je bij gemeentes daarvoor ook een bouwpakket bestellen krijgen). 
  • Ga op vakantie of touren op de fiets. De ANWB fiets-app werkt geweldig. Heb je iets meer route-ondersteuning nodig? Download dan Komoot, dan kom je op mooiere plekjes dan wanneer je Google Maps gebruikt. 
  • In de natuur is het prima vertoeven: Natuurmonumenten heeft fijne routes (van langer tot korter) die je door heel Nederland kunt wandelen of fietsen. Of kijk op deze site voor spannende wandelroutes met kinderen. En neem dan meteen natuurschatten mee voor de allerleukste natuurknutsels
  • In elke column zeg ik dat we méér moeten praten met de boer. Ga daarom eens kamperen bij de boer. Geen tent? Ook dat kan worden geregeld door bijvoorbeeld https://www.reserveereentent.nl
  • Doe een huizenwissel. Heb je vrienden die in een ander deel van Nederland wonen? Stel voor om van huis te ruilen, een change of scenery doet woorden. 
  • Geniet van datgene wat je bezoekt en van de reis ernaartoe. Laat je telefoon eens een dagje thuis of wandel zonder doel. Voor nóg meer zweverige tips (maar het werkt wel) kijk je hier.

Heb jij nog tips voor een fijne zomervakantie? Of een leuk project dat je wilt delen? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl! 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--