Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BLOG | Sleutels tot Gods vrede en rust

"Vertrouw op de Heer, steun niet op eigen inzicht"

Vrede is een van de meest waardevolle geschenken die God heeft beloofd aan Zijn kinderen. Ik kan het weten, omdat mijn leven voor een lange tijd niet vredig was en ik me ellendig voelde. Wat een rijkdom om deze vrede nu wel te hebben en om te leven in Gods rust.

Deel:

Maar om deze vrede en rust te bereiken, moest ik leren om geduldig te zijn terwijl God in mijn leven aan het werk was. Het is echt niet plotseling gebeurd. Ik moest leren om God te vertrouwen terwijl zijn vrede in mij werd ontwikkeld. En ik denk dat we deze belangrijke les allemaal moeten leren.
 
Ik geloof dat een vertrouwensvolle en geduldige houding hand in hand gaan. Wanneer je dingen loslaat en God leert te vertrouwen, zal er vreugde in je leven komen. Wanneer je op God vertrouwt, word je geduldiger. Geduld gaat niet alleen over het wachten op iets… het gaat over hoe je wacht, hoe je houding is tijdens het wachten.
 
De sleutel tot dit alles is nederigheid. Filippenzen zegt: “Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had.” Laat Hij je voorbeeld zijn in nederigheid.
 
Nederigheid is een van de moeilijkste vruchten van de Geest die in ons ontwikkeld – en in stand gehouden moeten worden. Daarom is het niet mogelijk om zonder nederigheid je hele vertrouwen op God te stellen.
 
Ik heb uit persoonlijke ervaringen geleerd dat vertrouwen op God ook onbeantwoorde vragen met zich meebrengt. Dat was moeilijk voor me omdat ik altijd alles wil begrijpen… En ik wil weten wat er aan de hand is, zodat ik de controle kan houden.
 
Het zit in de natuur van de mens om te proberen om dingen uit te zoeken. Dus wanneer we midden in een situatie zitten, willen we onze weg erdoorheen precies beredeneren. We willen antwoorden op de vragen ‘Waarom, God, waarom?’ of ‘Wanneer, God, wanneer?’. We willen nu de uitkomst weten. Met onwetendheid wordt onze trots geschonden. Dat we het niet weten betekent dat we het niet onder controle hebben, en dat is moeilijk te verteren! Maar door nederig te zijn, onderwerp je de situatie aan God. Dit is waar we een beslissing moeten maken.
 
Waarop stel je je vertrouwen?
Het besluit om op God te vertrouwen, bevrijdt ons van het gevoel dat we alle antwoorden moeten hebben. Spreuken vertelt ons precies waarop we ons vertrouwen moeten stellen: ‘Vertrouw op de Heer met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg.” Kan het nog duidelijker? We zijn gewoon niet slim genoeg om onze eigen levens te besturen… maar God wel!
 
En het goede nieuws is: Hij belooft niet eerst iets om ons daarna te verlaten en het onszelf uit te laten zoeken. In Romeinen staat dat ‘wie in Hem gelooft, niet bedrogen uitkomt.’
 
Nog iets dat ik heb ontdekt: God geeft ons niet de bekwaamheid om onze eigen problemen op te lossen. Daar gaat Híj over. Hij geeft ons wel het vermogen om anderen te helpen hun problemen op te lossen. Terwijl we ons vertrouwen stellen in Hem die met onze situatie aan de gang gaat, kunnen we ons het beste focussen op wat we voor anderen kunnen betekenen.
 
Veertig jaar of elf dagen?
Zoals ik al eerder noemde is geduld hebben een essentieel onderdeel van vertrouwen op God. Het is heel belangrijk om dit te realiseren; ook al wanneer de beslissing is gemaakt om God te vertrouwen, betekent dat niet dat dingen meteen op hun plaats vallen. Soms moeten we op iets wachten – langer dan we van tevoren in ons hoofd hebben.
 
Het is belangrijk om te beseffen dat een negatieve, ongeduldige houding er niet voor zorgt dat God sneller te werk gaat. Vergeet niet dat het volk van Israël veertig jaar in de woestijn heeft doorgebracht wat een reis van elf dagen had kunnen zijn. Dit kwam vooral door hun houding! Wanneer dingen niet gingen zoals zij dat wilden, begonnen ze te mopperen en klagen en te zondigen tegen God – omdat ze gewoonweg ongeduldig werden en hun vertrouwen in Hem verloren.
 
Een goede vraag om jezelf te stellen is: ‘Zal ik me aan Gods bevelen houden wanneer ik niet krijg wat ik wil?’ Blijf ik op hem vertrouwen? Zal ik geduldig op Hem wachten wanneer Hij met een situatie bezig is?
 
Ik moedig je aan om te doen zoals het Woord van God zegt in Psalm 5, 7, 9, 11, 16 en 20, om er maar een paar te noemen. Het idee is om je vertrouwen in Hem te stellen… Om jezelf en alles in je leven aan Hem toe te vertrouwen. Op die manier zal je jezelf focussen op het liefhebben van -en een zegen zijn voor- anderen, terwijl je ervan overtuigd bent dat je dat aan God dankt.
 
Onthoud: God heeft alles onder controle. Dus wees nederig, vertrouw Hem en wees geduldig. Je zal niet teleurgesteld worden. 

Joyce Meyer

Bron: The Christian Post

Joyce Meyer is een van 's werelds bekende onderwijzers van Gods Woord en een New York Times bestseller auteur. Seksueel misbruikt als kind, heeft Meyer de vrijheid ontdekt om overwinnend leven door het te gaan door het Woord van God toe te passen in haar leven. In haar boeken, ze heeft er meer dan 70 geschreven, helpt en bemoedigd ze anderen om dit ook te doen. Time magazine noemt Meyer een van de meest invloedrijke evangelische leiders in Amerika. 

 

--:--