Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Blue Monday, dat moeten we vieren!”

113-hulpverlener gelooft niet in somberen

Het is vandaag Blue Monday, een grijze dag in januari waarop veel mensen niet zo lekker in hun vel zitten. En dan zitten we ook nog eens in lockdown. “Laten we van dit soort dagen juist iets moois maken” zegt Ben Oranje van 113 Zelfmoordpreventie.

Deel:

113 Zelfmoordpreventie heeft een bijzonder jaar achter de rug. “We kregen ons eigen landelijke nummer, waardoor we herkenbaarder en beter bereikbaar zijn” vertelt Ben Oranje. Hij is niet alleen medewerker op het kantoor van de organisatie. Zelf zit hij ook regelmatig aan de telefoon om hulpvragen te beantwoorden. “Behalve dat we in 2020 ons eigen nummer kregen, werden we ook geconfronteerd met corona. Begin vorig jaar kregen we zo’n driehonderd telefoontjes per dag; nu wel vier- of vijfhonderd.”

Ik heb lieve vrienden, maar ik vind het lastig om ze dit te vertellen

“We spreken echt alle soorten mensen. Kinderen die het thuis zwaar hebben, jongeren die kampen met stress en ondernemers die in een heel onzekere periode zitten. Depressie ligt zomaar op de loer. Wij zijn vaak één van de eersten die het horen als mensen met zelfmoordgedachten te kampen hebben. ‘Ik heb lieve vrienden, maar ik vind het lastig om ze dit te vertellen’ hoor ik dan."

“Dit soort gedachten komt meer voor dan je denkt. Soms bij mensen waar je het niet van verwacht. Als we één ding moeten doen, is het als samenleving compassie en sensitiviteit hebben voor onze medemens. En als het straks weer enigszins kan; nabij zijn. Ga langs bij die vriend die je al een tijd niet gesproken hebt en die het moeilijk heeft.”

Op die manier wordt Blue Monday iets wat we kunnen vieren!

Ben Oranje vindt dat we uit moeten kijken dat er rond Blue Monday geen al te negatieve sfeer ontstaat. “De uitdaging is juist om op dit soort dagen dingen te doen waar je kracht uit put; vrienden, hobby’s, geloof, wat dan ook. Als je maar even de sleur doorbreekt. Op die manier wordt Blue Monday iets wat we kunnen vieren!”

Kamp jij of kampt iemand in je omgeving met suicidale gedachten? Bel 0800-0113 of kijk op 113.nl

Tekst: Lars Jacobusse
Beeld: Shutterstock

--:--