Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bob van der Houven zingt liedjes uit jeugd op cd 'Far away a voice'

Commentaarstem 'Rail Away' is ook verdienstelijk musicus

Al vele jaren voorziet Bob van der Houven het EO-treinreisprogramma 'Rail Away' van commentaar. Weinig mensen weten dat hij ook een verdienstelijk musicus is. Op zijn nieuwe cd 'Far away a voice' zingt hij liedjes die hij als tiener componeerde. Jeugdvriend Tom Frohwein schreef destijds de teksten.

Deel:

“Tom en ik zijn allebei opgegroeid in Garmisch-Partenkirchen, waar onze vaders in verschillende orkesten speelden" vertelt Bob van der Houven. "Ik zie hem als mijn grote broer. Ik schreef in die tijd melodieën, waarbij hij prachtige teksten verzon. Zelf ben ik eigenlijk te verlegen voor een carrière in de muziek, maar het verlangen om via deze nummers iets na te laten, is er al heel lang. Ik word ouder, maar mijn stem is nog goed, dus nu moest het gebeuren.”

Wat is je muziekstijl?
“Het zijn melodieuze popliedjes, met lichte jazzinvloeden. Mijn karakter klinkt erin door, want ze zijn vaak melancholiek van toon, maar vrolijke klanken ontbreken niet. Het eerste nummer op mijn cd is ‘Lady Fortune’, waarin ik mensen troost en vertrouwen wil meegeven op hun levensreis. Toen ik het tijdens de coronalockdown op Facebook zong, heeft dat filmpje veel mensen bemoedigd.”

Wie is Bob van der Houven?

• 65 jaar
• Voice-over, stemacteur, presentator, regisseur, stemcoach en musicus
• Geboren in Garmisch-Partenkirchen (Duitsland), vanaf zijn 8e opgegroeid in Den Haag en omstreken
• Studeerde Engels en gaf les in het voortgezet onderwijs
• Begon zijn ‘stemcarrière’ bij de Nederlandse Blindenbibliotheek, sindsdien te horen in documentaires, bedrijfsfilms, tekenfilms, hoorspelen, luisterboeken en games
• In 1997 verschijnt debuutalbum Alleen op reis, in 2002 The very thought of you en in 2022 Far away a voice

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Dan probeer ik de harde schijven te redden waarop het filmarchief van mijn familie staat. Mijn vader was een verwoed amateurfilmer, een taak die ik van hem heb overgenomen. Dankzij hem heb ik zelfs bewegende beelden in kleur van mezelf als baby. Als ik mijn vader hoor zingen en spelen, is hij springlevend voor mij. Mijn ouders leven niet meer, maar ik voel dat ze nog elke dag bij me zijn.”

Geloof je in een leven na de dood? 
“Er bestaat eeuwig leven. Daarvan zie ik overal de bewijzen. Mijn opvatting daarvan is dat we voortleven in alles wat we doorgeven aan een nieuwe generatie. Ik heb de stem van mijn vader en de welbespraaktheid van mijn moeder. Ze hebben me goed toegerust voor het leven. Ik zie het als een opdracht om de talenten die ik van hen heb ontvangen, te benutten.”
(Tekst loopt door onder de foto.)

Bob van der Houven Bert van den Brink
Bert van den Brink (links) bij de opnames in de studio van Bob van der Houven.

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan laat zo mooi zien dat we niet alleen voor onszelf leven. Ook mijn partner en ik proberen al ons hele leven naar anderen om te zien. Goede dingen doe je meestal in stilte, maar ik wil hier wel vertellen dat ik al jaren mentor ben van iemand met een verstandelijke beperking.”

Ik zie overal bewijzen voor het eeuwige leven

Waar staat de mooiste kerk?
“Ik vind het nog altijd jammer dat de Regentessekerk in Den Haag is afgebroken. Mijn grootouders bezochten er elke week de diensten, mijn ouders zijn er getrouwd, ik ben er gedoopt en we woonden er jarenlang om de hoek. Het Regentesseplein was veel mooier mét die kerk dan zonder.”

Wie bewonder je?
“Pianist-arrangeur Bert van den Brink, die ondanks zijn handicap – hij is blind – een grote naam is in de muziekwereld. Hij schreef uitstekende arrangementen voor mijn cd, waarvan hij ook de producer was. Een man met een opgewekt karakter, die bij opnames streng kan zijn, maar altijd constructief blijft. Ik bewonder hem om zijn gedrevenheid, toewijding en kwaliteit.”

Studiofoto Bob van der Houven: Lex van Engelen

Geschreven door

Bart van Delen

--:--