Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Boos op Staphorst: terecht of meten met twee maten?

Gedachte-experiment in 'EO Live'; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Het was misschien niet heel handig wat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst afgelopen zondag deed, maar de kerkleden hielden zich wel aan de regels. Toch was de woede in het land groot. De kerk ontving zelfs doodsbedreigingen. In EO Live spreekt Yvonne Sprunken met religie-antropoloog Johan Roeland en cultuurtheoloog Frank Bosman. 

De kerkdienst in Staphorst riep veel reacties op. Heeft dit iets te maken met het feit dat het Staphorst betreft? Yvonne Sprunken spreekt zaterdagavond in EO Live met Johan Roeland. Hij is religie-antropoloog aan de VU en gefascineerd door de rol die de media spelen in de refozuil. Yvonne legt haar gast een gedachte-experiment voor: "Stel je nou eens voor dat een groep ‘hipster-christenen’ uit Amsterdam een kerkdienst had belegd, zou het dan dezelfde reacties hebben opgeroepen?" 

Lees ook: Kritiek op grote kerkdiensten Staphorst
Lees ook: Kritiek op grote kerkdiensten Staphorst

De presentator wil ook van Johan Roeland weten of Staphorst een imagoprobleem heeft. De beelden van mensen in donkere kleding die een kerk ingaan, roepen blijkbaar weerstand op. Tegelijk is er in onze samenleving een hang naar het eenvoudige leven van vroeger. Hoe komt dat? 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Frank Bosman Staphorst EO Live
Frank Bosman reageert in 'EO Live' op de doodsbedreigingen aan het adres van Staphorsters. Credits: Shutterstock en We Definitely Fotografie.

Over de doodsbedreigingen aan het adres van Staphorster kerkleden reageert ook Frank Bosman in de uitzending. Yvonne Sprunken gaat met de cultuurtheoloog in gesprek over de trend waarin dit lijkt te passen. Het gebeurde de afgelopen jaren al heel vaak dat mensen bedreigd werden, of dat iemand hen een ernstige ziekte toewenste.

Zou een dienst van hipster-christenen dezelfde reacties hebben opgeroepen?

Politici, GGD-medewerkers, en dus ook kerkgangers van Staphorst worden met de dood bedreigd. Maakt de cultuurtheoloog zich zorgen over deze ontwikkeling in onze maatschappij? Maar de presentator hoopt dat haar gast ook kansen ziet om het tij te keren. 

Luister EO Live over 'Staphorst' hier terug

In het radiomagazine EO Live voeren goede muziek en goede gesprekken de boventoon. Presentator Yvonne Sprunken voert wekelijks interessante gesprekken met tafelgasten, ze blikt terug op het christelijke nieuws van de voorbije week en er is livemuziek. Vanavond zijn onder anderen religie-antropoloog Johan Roeland en cultuurtheoloog Frank Bosman te gast. Zij reageren op de woede die uitbrak na kerkdiensten met 600 gemeenteleden in Staphorst. 

Je kunt beide gesprekken online terugluisteren.
Klik hier voor het gesprek met Johan Roeland en hier voor dat met Frank Bosman. 

Zaterdag 10 oktober, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock en We Definitely Fotografie

--:--