Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bouw een huis, onnozele

Deel:

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Bouw een huis, onnozele– PopUpGedachte Zondag 19 augustus (met Levi en Sarie)

Het is zondag. GracelandFestival 2018, het terrein slaapt. En daarboven op de heuvel zit ik weer. In een legertentje. Binnen liggen een soort van Perzische tapijten, knutselikonen aan de muur en er flakkeren wat namaakkaarsjes. Buiten kleuren de schapewolkjes langzaam donkerder tegen een lichter wordende lucht. Condenssporen van vliegtuigen worden roze. En ik schrijf. Zoals echte ochtend. Een poging om een gedachte voor de dag te vangen. En dit keer niet alleen. Levi is aangeschoven. De nacht is kort, voor ons. Op zo’n festival gaat dat zo maar de lucht is helder en langzaam wordt het hoofd dat ook. Nu nog de ziel. En halverwege komt Sarie nog binnenwandelen.

Gedraag je niet als dwaze mensen, staat er in de lezing vanochtend. En toch zitten hier drie mensen na veel te weinig slaap in dat oude boek te lezen. Waarom in Godsnaam?

[een gesprek ontspint zich over dit fragment uit de lezingen vanochtend:] De Wijsheid heeft zich een huis gebouwd, zeven zuilen heeft zij zich gehouwen, haar vee heeft zij geslacht, haar wijn gemengd en haar tafel gereed gemaakt. Nu zendt ze haar dienaressen uit; op de hoogste punten van de stad roepen zij: ‘Wie onervaren is kome hierheen en wie geen inzicht heeft, laat hij tot bezinning komen: ‘Komt en eet van mijn brood en drinkt de wijn die ik gemengd heb. Laat uw onnozelheid varen en gij zult leven, bewandel de weg van de wijsheid.’ [met als conclusie:]

  • Creëer een ruimte waarbinnen de ziel zich kan ontwikkelen. En dat moet een beetje pijn doen, anders groeit er niets
  • Dank voor alles. Maakt geen reet uit wat je voelt, het werkt.
  • Eet brood, drink wijn.

De leuke dingen voor in dat huis.

Hier vind je drie tekstgedeeltes die Rikko vanochtend las.


afbeelding
afbeelding.

Deze rubriek heeft een eigen boek: Lazarus staat op. Daarin zijn de 25 mooiste ochtendgedachtes van de afgelopen tijd gebundeld en geïllustreerd door Joanne Zwart.

Lazarus staat op | Rikko Voorberg | Vuurbaak | ISBN 9789460050404 | € 17,95

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--