Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bram Suijker als veteraan met trauma in serie 'Thuisfront'

Iedere zondag, 20.20 uur, NPO 3

Deel:

Infanterist Joppe Feitsema keert met een posttraumatische stressstoornis terug uit Afghanistan. Een gevechtssituatie waarin hij met zijn eenheid is beland, blijft door zijn hoofd spoken. Een portret van acteur Bram Suijker die in de nieuwe dramaserie Thuisfront (BNNVARA) de rol van deze gekwelde veteraan speelt.

“Er zijn burgerslachtoffers gevallen tijdens het gevecht, waardoor hij dit moment steeds maar herbeleeft," vertelt Bram Suijker over het personage dat hij in Thuisfront speelt. "Ook de collega’s van Joppe Feitsema worstelen met deze herinnering. In een oorlogsgebied kun je in situaties terechtkomen waarin niet zo duidelijk is wat goed en slecht is, ook achteraf niet."

(Tekst loopt door onder de video). 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Dan is erkenning van de regering en Defensie in de vorm van het ‘gevechtsinsigne’ heel belangrijk, maar die onderscheiding krijgen deze Afghanistanveteranen vooralsnog niet. De woede daarover zoekt een uitweg, al probeert de getraumatiseerde Joppe zich in te houden.”

Wat wilde je als kind worden?
“Stuntman. Ik was altijd aan het ravotten en klom overal op en in," vertelt Bram Suijker. "Als mijn moeder mij zocht, keek ze naar boven, want ik zat vaak in een boom. Ik droomde van een baan vol gevaarlijke, spectaculaire acties. Maar bij het opgroeien was ik vaak de lolbroek van het gezelschap."

Wie is Bram Suijker?

• 32 jaar
• Studeerde in 2013 af aan de Toneelacademie in Maastricht
• Speelt sinds 2016 bij Het Nationale Theater
• Bekend van onder meer de films Lost and Found en De Draaideur, de tv-series Zuidas en Vliegende Hollanders en de theatervoorstellingen Ademen en Every Brilliant Thing
• Speelt in de nieuwe dramaserie Thuisfront de getraumatiseerde Afghanistanveteraan Joppe Feitsema

"In mijn familie en vriendenkring kreeg ik makkelijk de lachers op mijn hand met imitaties en andere grappen. Op mijn negentiende ontdekte ik dan ook dat de toneelschool wel iets voor mij kon zijn.”

Wat ontroert je?
“Een mooi verhaal, mooie muziek en iedere onzelfzuchtige daad.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Bram Suijker Thuisfront
In de nieuwe dramaserie 'Thuisfront' speelt Bram Suijker de rol van Afghanistanveteraan Joppe Feitsema. Credits: BNNVARA/Mark de Blok en Amrita Panday Photography.

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Het uitzicht op Nijmegen vanaf de Waalbrug. Ik ben er geboren en getogen en als ik via deze route terugkeer, voelt het nog altijd als thuiskomen.”

Denk je weleens aan de dood?
“Daar denk ik vaak aan, omdat ik besef dat het leven onwaarschijnlijk kort duurt. Maar ik denk ook veel aan het leven. Op een slechte dag denk ik: ik leef maar kort, ik moet er wat van maken. Op een goede dag verwonder ik me over wat mooi en belangrijk is: familie, vrienden, de buitenlucht en eten."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Thuisfront Bram Suijker veteraan Afghanistan
"Een gevechtssituatie waarin Joppe Feitsema is beland, blijft door zijn hoofd spoken," vertelt Bram Suijker. Credits: BNNVARA/Mark de Blok en Amrita Panday Photography.

"Met de dood eindigt het, denk ik. Maar het leven zelf is voor mij genoeg. Ben je niet te gretig als je daarna ook nog iets wilt?”

Wat was je laatste schietgebedje?
“Zoiets beleefde ik toen ik vorig jaar speelde in de voorstelling Ademen bij Het Nationale Theater in Den Haag. Een dialoog van twee uur met actrice Mariana Aparicio Torres, terwijl we maar vijf keer hadden gerepeteerd."

De stad Nijmegen zien liggen vanaf de Waalbrug, dat is thuiskomen

"Vanwege corona wilden we snel gaan optreden. Het was heel spannend toen ik op moest. Ik dacht: ik hoop maar dat dit goed komt. Ik bad niet, maar voelde wel de emotie die bij een schietgebedje hoort.”

Wat is het best bewaarde geheim van Nederland?
“Dat is de kunstuitleen en -verkoop van Special Arts in Amersfoort. Zij werken samen met kunstenaars met een verstandelijke beperking, die daardoor hun werk onder de aandacht kunnen brengen. Daar zitten de mooiste kunstwerken tussen.”

Thuisfront

Een tragische gebeurtenis brengt een groep veteranen voor het eerst sinds hun missie in Uruzgan weer samen, maar de bijeenkomst legt oude wonden bloot. Ze worden nog altijd achtervolgd door een voorval tijdens hun missie. Terwijl de oorlog nog in hun hoofd woedt, strijden ze voor erkenning aan het thuisfront. Enkelen van hen zijn bereid een ultieme daad te stellen. Anderen proberen escalatie te voorkomen.  Het onderzoek naar de dood van korporaal Bright Cabral brengt in de eerste aflevering van Thuisfront een wapendiefstal uit het verleden aan het licht. Joppe Feitsema (een rol van Bram Suijker) worstelt met het afscheid van zijn hulphond Zappa. De frustraties leiden tot een confrontatie die uit de hand loopt.

Vanaf 9 mei, iedere zondag, 20.20 uur, NPO 3 

Beeld: BNNVARA/Mark de Blok en Amrita Panday Photography

Kijk 'Thuisfront' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--