Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Broeder prior Isaac in 'ZOUT!': ‘Corebusiness is ‘monnik-zijn’

Maar heeft het kloosterleven wel toekomst?

Deel:

Sinds de stichting van de abdij Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in 1881 is er al 140 jaar een kloosterorde gevestigd in Berkel Enschot, ten oosten van Tilburg. Maar de animo voor een leven als monnik neemt verder af en de orde denkt na over alternatieve invullingen van het klooster.

Voor de podcast ZOUT! reist Marieke Meijer af naar Brabant om over de toekomst van het kloosterleven te praten met broeder Prior Isaac en cultuurtheoloog Frank Bosman. Maar liefst zeven keer per dag komen de 18 monniken naar de kloosterkerk om samen te bidden. De abdij is echter geen bedelorde.

Monnikenbestaan iets van vroeger?

Het klooster is een ambachtelijk bedrijf dat geld moet verdienen. Daarom brouwt Koningshoeven bier, het beroemde La Trappe in allerlei varianten. Verder kun je in de kloosterwinkel terecht voor onder meer worstenbroodjes, kaas, honing van eigen imkerij en chocola van eigen fabricaat.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

ZOUT! broeder Prior Isaac Marieke Meijer
Broeder prior Isaac geeft in de EO-podcast 'ZOUT!' uitleg over het monnikenbestaan.

Prior Isaac was 43 toen hij intrede deed in de abdij Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Hij vindt dat het leven van een monnik niet iets is uit een grijs verleden: “We zijn als het ware een uit de kluiten gewassen gezin.” Een mannengemeenschap als een monniksorde is een intiem gebeuren waarin we veel met elkaar delen. “Het kost wel wat, je kiest de mensen met wie je samenleeft niet uit. Maar ik ben de mensen die het verst bij me vandaan leken te staan, het meest gaan waarderen” aldus broeder prior Isaak.

We zijn als het ware een uit de kluiten gewassen gezin

De animo voor een monnikenbestaan neemt echter al jarenlang af en het klooster zoekt dan ook actief voor alternatieve manieren om invulling te vinden. “Ik denk dat er verschillende vormen van spiritualiteit zijn waar behoefte  aan zal blijven. Er zal altijd een vorm van contemplatief samenzijn voort blijven bestaan” aldus broeder prior Isaac. “Zo komt er wekelijks een groep Anonieme Alcoholisten langs om gebruik te maken van dit klooster, in die hoek moeten we het zoeken”.

Luister hier naar 'ZOUT!' met broeder prior Isaac

Voor de podcast ZOUT! over smaakmakers in Nederland is Marieke Meijer het land in gegaan om de veelkleurigheid van God te ontdekken. Deze keer is ze in de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Hier heeft ze afgesproken met Frank Bosman, cultuurtheoloog aan de katholieke faculteit van de universiteit van Tilburg. Samen gaan ze langs bij de prior van de abdij, broeder Isaac. Frank heeft een boekje geschreven, getiteld De eeuwige nar, met een verwijzing naar de dwazen die hun leven voor Jezus geven door in te treden in een klooster. Hoe ziet de prior deze dwaasheid? En hoe leeft hij eigenlijk zijn leven met Jezus achter gesloten muren en in stilte? Wat volgt is een verrassend gesprek over spijkerbroeken met gaten, het maken van kaas en de balsem voor de ziel in het laatste gebedsuur. Je kunt hier luisteren naar deze aflevering van ZOUT!

--:--