Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kun je burn-out ook als kans zien (en ontdekken wat er anders moet in je leven?)

Deel:

Burn-out staat bekend als een van de belangrijke volksziektes. Ook steeds meer jongeren krijgen te maken met uitputtingsverschijnselen. Maar is burn-out wel echt een ziekte?

Je bed niet meer uit kunnen komen, eindeloos moe zijn, pijn voelen in al je gewrichten en spieren, geestelijk helemaal op zijn. Het overkomt steeds meer (jonge) mensen en komt vaak totaal onverwacht. Zelf werd ik negen jaar geleden getroffen door zo’n burn-out, die ruim twee jaar duurde. Niet alleen overspannenheid zelf neemt toe, ook de angst om ermee te maken te krijgen.

Een uitspraak die mij diep trof, tekende ik op uit de mond van herder Sjoerd Stellingwerf, die door deze volksziekte werd getroffen op de hei! Niks geen drukke werkomgeving, maar het stille landschap bracht hem tot langdurige overspannenheid. Hij zegt: ‘Depressie en uitval is ten diepste een gezonde schreeuw om vitaliteit.’

Wat zegt een burn-out eigenlijk?

Een burn-out…

  • wordt vaak gezien als ziekte, maar ten diepste is het je lijf of geest die zegt: ‘Nu kap ik met die levenswijze van jou. Dit gaat over mijn grens en ik zeg stop.’ Het laat zien wat er niet klopte, ook al is dit nog zo pijnlijk.
  • zet je stil, daar waar je dat zelf niet deed. Er ontstaat nu ruimte voor andere delen in je hoofd (zoals je archiverende brein) om orde op zaken te stellen.
  • is een schreeuw van lijf en leden om herstel en verbinding.
  • maakt je afhankelijk van genade je ontdekt hoe vergankelijk je bent en afhankelijk van iets wat groter is dan jij zelf.
  • stelt je in staat om meer te ontdekken over ontvangen in plaats van geven.

Hoe luister je naar overspannenheid?

  • Neem alle signalen serieus. Wanneer je structureel last van je schouders hebt, hoog in je adem zit; wat zegt dit?
  • Plan tegenwicht in je agenda. Van buitenaf heb je te maken met een continue stroom aan informatie die je kan overspoelen. Voed het juiste tegenwicht van binnenuit. Vecht niet tegen de angst, maar voor een plek voor de liefde.
  • Doe aan zielsonderhoud. Neem je motieven onder de loep en ontdek waar jouw werkelijke bestaansrecht ligt.
  • Vier het leven wat er is!

Gebed

Word stil en concentreer je op je ademhaling. Je ademt, dus je bent. Adem je bestaansrecht met de woorden van herder Sjoerd:

Ga maar

Besta maar

Wees maar

En ben


afbeelding
afbeelding.

Mirjam van der Vegt is auteur en stiltetrainer. Ze schreef de Stiltelijn en geeft door het hele land inspiratiesessies. Onthaasting een vaste plek in je leven geven, oefen je tijdens haar QS-stiltetrainingen en stilteretraites. Gratis inspiratie ontvangen kan ook: schuif dan aan bij Mirjams Leestafel.

Geschreven door

Mirjam van der Vegt

--:--