Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bushcraft-expert Siegurd van Leusen

‘We zitten met z’n allen te veel binnen’

Bushcraft-expert Siegurd van Leusen (48) slaapt 170 nachten per jaar buiten. Hij combineert zijn geloof met zijn liefde voor de natuur. “Er zijn zo veel mensen met burn-outverschijnselen, stress en noem maar op: we snakken naar meer rust, en die vind je in de natuur. We zitten met z’n allen te veel binnen.”

Deel:

Wat is bushcraft?
“Het is een verzamelnaam voor allerlei technieken en kennis, om met zo min mogelijk moderne middelen te functioneren in de natuur. En daarbij gebruik te maken van wat de natuur op dat moment te bieden heeft. Daarbij hoort ook het leren van vergeten technieken en oude ambachten. Van het maken van vuur tot spooncarving: het vervaardigen van houten lepels. Van alles wat er te weten is, weet ik één procent: bushcraft is ontzettend veelomvattend en een leven is te kort om alles te leren.”

(tekst gaat verder onder video)

Brengt de natuur je dichter bij God?
“Absoluut, en dat heeft er ook mee te maken dat je hier tot rust komt. Als ik in het dorp of in de stad ben, word ik afgeleid en is het druk. In zo’n bos kom ik weer tot rust. Ook al ben ik bezig met allerlei dingen. Ik kan enorm genieten van het geluid van de wind die door de bladeren van de bomen gaat; dat is zó rustgevend. Voor mij is er geen betere plek om stille tijd te houden dan in de natuur.”

Met een bushcraft-bril

Zelfs als Siegurd de Bijbel leest, doet hij dat onwillekeurig met een bushcraft-bril op, zo blijkt. “Er staat bijvoorbeeld een heel mooi stuk, ik meen in Leviticus, over hoe de Israëlieten moesten toiletteren: ze moesten een schepje meenemen en hun behoefte buiten het tentenkamp doen. Heel hygiënisch. Dat is precies zoals wij het hier nu ook doen.” Hij denkt even na. “En ken je dat verhaal over Jezus die na Zijn opstanding de discipelen uitnodigt om met Hem op het strand te ontbijten? Er staat in Johannes dat Hij brood en vis had klaargemaakt, boven een vuurtje. Hoe heeft Hij vuur gemaakt, denk je? Ik denk echt niet met een vingerknip, maar met een eeuwenoude techniek – ook Hij moest er moeite voor doen.”

Beeld: Ruben Timman
Video: Maarten Nota

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--