Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Calamity: een eigengereide wildwestheldin

Filmrecensie: 'Het zijn vooral de bijzondere beelden die beklijven'

Intrigerend figuur, de wildwestheldin Calamity Jane. Voor de duidelijkheid: ze komt niet alleen voor in Lucky Luke en dergelijke verhalen, maar bestond echt.

Deel:

Volgens de overlevering was Martha Jane Cannary (1852-1903) getrouwd met de notoire Wild Bill Hickok en trad ze op in de populaire wildwestshow van Buffalo Bill. Na de dood van haar ouders moest ze als tiener al de kost verdienen voor haar jongere broers en zussen. Zo werd ze onder meer verkenner voor het Amerikaanse leger, cowgirl, kok, verpleegster en prostituee. Al tijdens haar leven verwierf ze een legendarische status – niet alleen vanwege haar bravoure, maar ook om haar innemende aard.

Stoerste kant

In de loop der jaren zijn al heel wat films en tv-series verschenen waarin Calamity Jane een hoofdrol speelt. Nu komt daar een bijzondere tekenfilm bij: Calamity. Hierin is de heldin nog een kind en trekt ze met haar gezin door de VS in een huifkarrenkaravaan. Haar moeder is al overleden, en als haar vader tijdens de reis gewond raakt, laat Jane zich van haar stoerste kant zien. Ze trekt een broek aan, knipt haar lange haar af, leert paardrijden en lassowerpen. Zulk gedrag wordt binnen de traditionele, hardvochtige pioniersgemeenschap echter niet gewaardeerd.

Minimalistische animatiestijl

Calamity is gemaakt door de Franse regisseur Rémi Chayé, die in 2015 debuteerde met de animatiefilm Reis naar het noorden. Die productie draaide ook al om zo’n eigengereide jonge heldin, maar viel vooral visueel op, dankzij de minimalistische animatiestijl.

Lees ook: Hoe één film Karins leven voorgoed veranderde
Lees ook: Hoe één film Karins leven voorgoed veranderde

Dat geldt nu ook weer voor Calamity: het verhaal is prima, met veel avontuur en een vleugje slapstick, maar het zijn vooral de bijzondere beelden die beklijven. Chayé en zijn team gebruiken zo min mogelijk omtreklijnen, waardoor het haast lijkt of de kleurvlakken uit vilt of papier zijn geknipt. Het resultaat is even wennen, maar vaak schitterend, met name de weidse, kleurrijke landschappen. De jury van jeugdfilmfestival Cinekid was eerder dit jaar ook onder de indruk: Calamity was openingsfilm én won de hoofdprijs.

Bekijk de trailer van 'Calamity'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Calamity

Tekenfilm van Rémi Chayé. Nederlandstalige versie met de stemmen van o.a. Venna van den Bosch en Vera Mann. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar wegens geweld en angst. Vanaf 9 december in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--