Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Capituleerde de Duitse bezetter wel op 5 mei in Wageningen?

Belangrijk nieuws in 'Bevrijdingsjournaal'; dinsdag, 20.20 uur, NPO 1

Deel:

Herman van der Zandt meldt in het Bevrijdingsjournaal (NOS) dat vanochtend om acht uur de capitulatie officieel is ingegaan. Belangrijk nieuws dus, maar wat gebeurt er met de 120.000 Duitse militairen die zich nog steeds in het westen van Nederland? Er zijn onderhandelingen gaande in hotel De Wereld in Wageningen. 

De Duitse militairen moeten op een ordelijke manier ontwapend worden. Daarna zullen ze het land verlaten. In het Wageningse hotel De Wereld wordt daarover onderhandeld. Herman van der Zandt brengt de kijkers op de hoogte van het laatste nieuws. Er is in dit Bevrijdingsjournaal ook nieuws uit het Drentse dorpje Nieuwlande. Hier blijken na de bevrijding honderden mensen ondergedoken te zijn geweest, onder wie een groot aantal Joodse kinderen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Bevrijdingsjournaal Capitulatie Wageningen
Herman van der Zandt heeft in het 'Bevrijdingsjournaal' nieuws uit Wageningen. Credits: ANP en Onno Duyvené de Wit.

De komende dagen blijft Herman het nieuws op de voet volgen. Zo blijkt er een hardnekkig misverstand te bestaan over de capitulatie. Veel Nederlanders denken dat de Duitse bezetter zich op 5 mei overgaf in hotel De Wereld in Wageningen. Maar dat ligt toch echt anders.

'Nog veel slachtoffers na capitulatie'

Verder is er in het Bevrijdingsjournaal aandacht voor de vraag hoe kwam het dat vlak na de capitulatie toch nog ruim 200 mensen door geweld om het leven kwamen. Bij de westerse geallieerden groeit de ongerustheid over de gevolgen van de enorme Russische terreinwinst in het Oost-Europa.

Bevrijdingsjournaal 5 mei

Dinsdag, 20.20 uur, NPO 1 

Beeld: ANP en Onno Duyvené de Wit

--:--