Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Cats: kruip in de bijzondere vacht van de ‘Jellicle-katten’

Ondanks alle poespas een lieve film

Kruip in een comfortabele mand (of doos), spin nog een keer en leg je staart te ruste voor de verfilming van de unieke en populaire musical Cats! Want ondanks alle kritieken, is het nog best een lieve film.

Deel:

Met opvallende namen als James Corden, Taylor Swift en Rebel Wilson worden er grote beloftes gedaan voor deze nieuwe film. De fiilm kwam halverwege december 2019 uit. Dansend en zingend op de daken en in de steegjes van het oude Londen, ontvouwt zich een unieke vertoning waardoor je geen kat meer hetzelfde kunt zien.  

Het verhaal 

De jonge kat Victoria (gespeeld door Francesca Hayward), wordt in een natte en koude steeg achtergelaten door haar eigenaar. Daar leert ze de de ‘Jellicle-katten’ kennen, een stam van straatkatten. Al snel wordt ze opgenomen door Mr. Mistoffelees (Laurie Davidson) en Munkustrap (Robbie Fairchild). Ze leren haar van alles over hun gewoontes, en het allerbelangrijkste, het ‘Jellicle-bal’. Tijdens het bal kunnen de katten meedoen aan een wedstrijd waarmee ze naar de ‘Heaviside Layer’ kunnen en daarmee een nieuw kattenleven winnen.  

De katten introduceren haar aan de deelnemers die elk hun lied over zichzelf laten horen. Daarmee doen ze mee aan de wedstrijd tijdens het bal. Maar de criminele kat MaCavity (Idris Elba) wil ook winnen. Hij probeert er een stokje voor te steken dat de oude kat Old Deutronomy (Judy Dench), een winnaar kan kiezen.  

Bijzonder uiterlijk 

Waar het dunne plot in de musical van Andrew Lloyd Webbers musical Cats (1981) geen probleem was door de prachtige zang en dans, is het op het witte doek heel anders gesteld. De vreemde bewegingen en de digitaal aangebrachte kattenvacht maken vrijwel elke acteur onherkenbaar. En het bijzondere uiterlijk went niet. De film, geregisseerd door Tom Hooper (Les Misérables), krijgt dan ook van alle kanten negatieve kritiek.  

'De digitaal aangebrachte kattenvacht maakt vrijwel elke acteur onherkenbaar'

Aan dit bijzondere kattenuiterlijk wordt behoorlijk gesleuteld. Waar er een ruime dag voor de wereldpremière in New York door Tom Hooper nog aan het uiterlijk werd gewerkt, bleek het niet genoeg, meldt NRC. Zelfs na de première is er nog een nieuwere versie naar de bioscopen gestuurd. 

Lieve film 

Als je houdt van zang en dans in een film, zit je (mits je went aan de bijzondere katten) bij Cats goed. Bijna de hele film wordt zingend en dansend vertolkt. De hoofdrolspelers nemen je mee langs allerlei plekken in het oude Londen, terwijl ze de gekste dingen uithalen. Zo breekt Victoria met twee criminele katten in een groot huis, waar ze de boel overhoop halen. En ze komt kijken bij Jennyanydots (Rebel Wilson), die de kakkerlakken en muizen in haar keuken met luid kabaal in het gareel houdt.  

Ondanks het vreemde uiterlijk en het dunne plot, is Cats toch een lieve film. Wanneer alle deelnemers hun lied hebben gezongen, krijgt Victoria medelijden met de buitengesloten kat Grizabella (Jennifer Hudson). Ze wil haar betrekken in de groep zodat ook Grizabella kans maakt op een nieuw leven. Op zo’n moment kan er alleen maar een glimlach op je gezicht verschijnen. Ondanks alle kritiek, is het best het kijken waard.

Verder lezen: De anti-dip trip: de leukste dingen om te doen in januari

Afbeelding: Universal

Film_Celine-02

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--