Ga naar submenu Ga naar zoekveld

CDA-Kamerlid lanceert podcast over prostitutie

‘Vrouw te koop?’

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik is een podcast gestart met de titel 'Vrouw te koop?'. Daarmee wil ze de wereld achter de prostitutie zichtbaar maken en misstanden aan de kaak stellen. “Ik wil de gezichten achter de cijfers laten zien.”

Deel:

Ze verbaast zich regelmatig over de heftigheid waarmee discussies rondom prostitutie gevoerd worden. “In Nederland zijn we vooral trots op onze liberale vrijheid. We zijn blij met het recht op de vrijheid van prostitutie en bang om beschuldigd te worden van preutsheid. Bovendien zie je in de meeste talkshows vrouwen die zeggen: ‘Het is fantastisch, ik verdien er heel veel geld mee en ik kies hier zelf voor.’ Doordat de verhalen vaak zo eenzijdig zijn, ontstaat het beeld dat het allemaal wel meevalt in de prostitutiebranche.”

Maar het valt niet mee?
“Als je kijkt naar de laatste rapporten, ook van een belangenvereniging als Proud, blijkt dat fysiek geweld, posttraumatische stress en financieel misbruik hoog scoren. In geen enkele andere branche loop je zo veel kans op blauwe plekken als in deze sector. Maar op de een of andere manier blijven dat cijfers. Met de podcast Vrouw te koop? wil ik de gezichten daarachter laten zien.”

Wat moet er wat u betreft gebeuren?
“Wat ik wil, is dat sekskopers strafbaar worden. In Zweden is dit al beleid, maar helaas heb ik geen meerderheid gehaald voor mijn voorstel om dit ook in Nederland in te voeren. Wat er dus nu gebeurt, is dit: een man vraagt aan een vrouw of ze seks met hem wil. Zij zegt nee. Vervolgens wordt haar ‘nee’ ‘ja’ als er geld tegenover staat. Met andere woorden: we kapitaliseren het meest intieme wat er is.”

Bent u niet bang dat prostitutie juist in de illegaliteit komt als de sekskoper strafbaar wordt?
“Dat is het argument dat mij vaak voor de voeten wordt geworpen. Maar als de klant de vrouw kan vinden, kan de politie dat ook. Daar komt bij: in Nederland gaan we er prat op dat we een red light district hebben en dat prostitutie is gelegaliseerd. Maar de illegale sector is niet kleiner geworden. Terwijl je in Zweden ziet dat de markt van vraag en aanbod echt kleiner is geworden sinds hun nieuwe prostitutiewet.”

Bent u uiteindelijk voor het volledig afschaffen van prostitutie?
“Dat is in feite wat Zweden wil. Al ben ik me bewust van het feit dat misstanden en kwaad er altijd zullen zijn. Maar je moet wel je uiterste best doen om mensen te beschermen. Het kan niet zo zijn dat de vrouwen die dit vrijwillig doen, de dekmantel zijn van de vele misstanden die plaatsvinden.”

Podcast 'Vrouw te koop?'

Anne Kuik praat in de podcast Vrouw te koop? wekelijks met iemand uit de wereld rond prostitutie. Haar eerste gast is een dame die vrijwillig in de prostitutie werkt, haar tweede gast is Sara Lous, mede-initiatiefnemer van het burgerinitiatief Exxpose.
Deze podcast is te beluisteren via de gebruikelijke podcast-apps.

Beeld: Gerhard Taatgen

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--