Challenge: 40 dagen niet klagen
Durf jij de uitdaging aan?
Het regent nu alweer voor de derde dag pijpenstelen, de trein is te laat, de file is te lang en de koffie is niet te zuipen: wij Nederlanders weten wel hoe we moeten klagen. Hoe lekker dat klagen ook voelt, het maakt ons er niet gelukkiger op.
Hoe mooi zou het daarom zijn om de veertigdagentijd – die vandaag begint – aan te grijpen om 40 dagen niet te klagen? Doe jij mee en neem je de uitdaging aan?! Het is niet alleen leuk voor je omgeving, maar je wordt er zelf ook gelukkiger van.
Klagen en de Bijbel
Waarom zou je meedoen? Al is het alleen al omdat de Bijbel niet al te positief is over morrende mensen. Het sterkst komt dat naar voren als het volk Israël al klagend door de woestijn trekt. Ze klagen over bitter water, gebrek aan voedsel en ze hebben dorst (best serieuze klachten als je het vergelijkt met onze lange files, toch?). “Ik heb hun voortdurende geklaag lang genoeg aangehoord”, is Gods reactie na jaren geduld.
Niet klagen maar vrágen. Wat heb je nodig?
In het Nieuwe Testament is het niet veel anders: hier roept Paulus op om God te danken, in welke situatie dan ook. Dat brengt hij eerder als een essentiële must dan als een leuke, vrijblijvende geloofsoefening (en geloof me, Paulus’ leven was in de meeste gevallen minder comfortabel dan dat van ons). Door klagen verlies je het zicht op je zegeningen. Je hoeft geen theoloog of psycholoog te zijn om dat te beseffen.
Zwaar leven
Ben je nog niet overtuigd? Laat je dan inspireren door deze video:
Om je nog verder te enthousiasmeren: zelfbenoemd ‘klaagvrij expert’ Sandra Brandt leefde zelfs een jaar lang zonder mopperen en zeuren, hardop én in gedachten. Het resultaat? “Ik heb er een warmer contact met mensen aan overgehouden en sta meer in verbinding met mijn gevoel.”
Tips en ‘spelregels’
Wat is klagen nu precies? Het legt de focus op het probleem, in plaats van op de oplossing. Christentherapeut Carianne Ros leert haar kinderen dan ook: “Niet klagen maar vrágen. Wat heb je nodig? Wat wil je dat ik doe?”
Een paar tips en spelregels voor de komende veertig dagen:
- Stop niet alleen met hardop mopperen, de uitdaging is om óók klaagvrij te blijven in je gedachten.
- Wees mild voor jezelf. Een gedragsverandering gaat met vallen en opstaan en begint met bewustwording. Je bent al goed op weg als je 40 keer per dag denkt: ‘Oeps, ik ben alweer aan het klagen’. Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar raadt zelfs aan om een app als Streaks te gebruiken om te zien of je gedrag vooruitgaat.
- Nog een tip van Carianne Ros: besef dat onder elke klacht een behoefte – en dus een vraag – schuilgaat. Met de klacht: ‘Wat is het koud hier!’, bedoel je eigenlijk: ‘Zou de verwarming wat hoger kunnen?’ of ‘Zou je een trui voor me willen pakken?’. Waarom vraag je dat dan niet gewoon?
- Klagen over klagers is natuurlijk ook uit den boze! ;-)
- Blijf oprecht: gevoelens opkroppen is er niet bij. Soms is klagen terecht, bij groot verdriet of bij onrecht bijvoorbeeld. Niet voor niets kent de Bijbel ook Klaagliederen en klaagpsalmen. Wees wel kritisch bij wie je je klacht neerlegt: je buurvrouw lost je huwelijksproblemen niet op, je moeder kan niets doen aan een conflict op je werk.
- Het is makkelijker om ‘niet zeuren’ te vervangen met iets wat je wél kunt doen: danken. Misschien kun je elke dag opschrijven waar je dankbaar voor bent? Of zet een zegeningenfles in huis. Of geef elke dag een complimentje!
- Het kan helpen om je voornemen om veertig dagen niet te klagen via social media bij je vrienden bekend te maken. Kunnen ze mooi een oogje in het zeil houden. En het wordt natuurlijk nog leuker als zij ook meedoen.
Dus… waar wacht je op? Doe mee: 40 dagen niet klagen!
Geschreven door
Arianne Ramaker