Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Charlotte Höglund: ‘Niet elk lied moet per se de hele christelijke boodschap bevatten’

In 1987 blies ze iedereen omver op de EO-Jongerendag met het nummer Only love is the answer. De Zweedse zangeres Charlotte Höglund was rond die tijd erg populair. Nu horen we niet meer zoveel van haar. Hoe is het met Charlotte?

Deel:

Kindsterretje

“Ik ben opgegroeid op een boerderrij in Noord-Zweden,” vertelt Charlotte Höglund in een interview op de Engelse site crossrhythms.co.uk. “Toen ik zes jaar oud was, stuurde mijn vader, die ook zanger was, mijn liedjes naar zijn platenproducent. Die was meteen enthousiast. Ik begon met het maken van kinderalbums. Mijn vader schreef alle nummers.” Charlotte’s vader was niet alleen zanger en liedschrijver, maar ook reizend evangelist. Charlotte: “Toen ik klaar was met school reisde ik met hem mee. Iemand speelde op de piano en ik zong. Later bracht ik mijn eigen band mee en vervolgens reisde ik ook zonder mijn vader. Een heel natuurlijke stap.”

‘Mijn liedteksten waren niet typisch christelijk’

Op een gegeven moment wil Charlotte haar eigen liedteksten schrijven. “Ik probeerde zelf een songtekst te schrijven, maar vond dit niet makkelijk. Ik had het nooit eerder gedaan en voelde druk over wat ik schreef. Ik dacht: ik ben een christelijke artiest, dan wil ik ook christelijke liedteksten schrijven. Ik wilde graag schrijven over gevoelens, maar mijn gevoelens waren niet altijd erg christelijk. Wat eruit kwam, waren dus ook geen typisch christelijke teksten.” Charlotte probeerde zichzelf gerust te stellen. Ze zei tegen zichzelf: “Het is goed. Het gaat niet per se om christelijke woorden. Mijn zekerheid komt door mijn geloof in God. Daar draait het om.” Toch kreeg Charlotte ook negatieve reacties. Sommige kerkgangers vonden haar muziek te ‘flirterig’. Höglund besluit daarom een zes jaar durende pauze van haar muziekcarrière te nemen. Hierna komen er geen nieuwe albums van haar uit. 

Predikant

Nu is Charlotte Höglund 54 jaar oud en staat ze niet meer op het podium, maar op de kansel! Ze werkt als predikant bij de Immanuelkerk in Stockholm. Deze kerk heeft als visie om God te aanbidden vanuit verschillende talen en tradities. Diversiteit speelt een belangrijke rol en de gemeente wil graag warmte, liefde en respect uitstralen. Waarden die passen bij deze voormalige zangeres. Volgens Höglund hoef je niet meteen alle antwoorden te hebbben. Toch is er een antwoord dat ze wél heeft. Luister maar naar deze hit van haar. 

--:--