Charlotte Rixten runt 'Villa Mondriaan' in tijd van corona
Jongste museumdirecteur van ons land altijd bezig met vernieuwing
Bij kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) stond vernieuwing hoog in het vaandel. Charlotte Rixten is directeur van Villa Mondriaan in Winterswijk. Corona plaatst haar voor uitdagingen, maar de ingeslagen koers geeft hoop. Een portret van de jongste museumdirecteur van Nederland, die altijd al veel nadacht over het hervormen van de museumwereld.
“Het is vervelend dat we geen bezoek kunnen ontvangen, maar vooruitkijken is voor mij als directeur altijd belangrijk," zegt Charlotte Rixten. "Wat moet een museum in deze tijd te bieden hebben? Ik ben blij dat we in februari de nieuwe website van Villa Mondriaan hebben gelanceerd. Die geeft ons juist nu veel mogelijkheden. Je vindt er onze kinderclub, workshops, een kunstwerkengalerij en diepte-interviews met kunstenaars die nu bij ons exposeren.”
Waarin was Mondriaan zo vernieuwend?
“We nemen de bezoeker graag mee in een zoektocht naar het antwoord op die vraag. Het museum is gevestigd in het huis waar hij opgroeide. Typerend voor Piet Mondriaan is dat hij vanaf zijn jonge jaren heel analytisch te werk ging."
Wie is Charlotte Rixten?
• 27 jaar
• Studeerde internationale betrekkingen en kunstgeschiedenis.
• Deed onder meer bestuurlijke ervaring op als coördinator humanitair oorlogsrecht voor Noord-Nederland bij het Rode
• Liep stage als junior-directeur.
• Sinds januari 2019 museumdirecteur Villa Mondriaan.
"Zo tekende hij bomen met veel nadruk op takken en lijnen. Pas veel later in zijn leven kwam Mondriaan met de bekende lijnen en vlakken. Begin maar niet meteen met zijn bekende, latere werk. Dan is het alsof je een wiskundige formule probeert te snappen door alleen naar het antwoord te kijken.”
Is het leuk om de jongste museumdirecteur van Nederland te zijn?
“Ja, want als museum staan we ook voor vernieuwing en jong talent. Onze twee stagiairs zijn junior-directeuren, die nu al directietaken vervullen. Ook ik heb zo de kans gekregen te laten zien dat ik deze baan aankan. Ik hoop dat jonge directeuren over een tijdje ook elders te vinden zijn.”
(Tekst loopt door onder de foto.)
Waar staat de mooiste kerk?
“Vanuit Villa Mondriaan kijk ik vaak even naar de Jakobskerk, een mooi kerkgebouw dat onder meer bekendstaat om een prachtig fresco. Mondriaan zat als kind vaak in de serre, waarvandaan hij de appelboom, die er ook nog steeds staat, en de kerk heeft geschetst.”
Wat ontroert je?
“In principe ben ik een stevige socialist, dus enorme protestmarsen om iets aan de wereld te verbeteren, kunnen me ontroeren. Dan raakt het me dat zo veel mensen samen iets voor een ander willen betekenen. Zulke bijeenkomsten zijn nu even geen goed idee, maar je kunt ook in je eigen omgeving iets voor een ander betekenen. Juist nu is de naoberschap, zoals we die in de Achterhoek kennen, heel belangrijk.”
Begin maar niet meteen met de bekende lijnen en vlakken van Mondriaan
Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Met Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hoe zouden we de museumsector kunnen verbeteren en onze doelstellingen beter in praktijk brengen? Dat zou ik wel een keer vanuit haar perspectief willen bekijken.”
Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Wat de meeste religies met elkaar verbindt, is de zorg voor de ander. Het gaat erom dat je boven jezelf uitstijgt en meer ziet dan je eigen belang. Het verhaal van de barmhartige Samaritaan zou daar dus mooi in passen. Voor mij is de betekenis van zulke verhalen belangrijk. De vraag of ze echt gebeurd zijn, en of God bestaat, vind ik niet zo relevant.”
Beeld: Iris Zaagman
Geschreven door
Bart van Delen