Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Chris Segers ontmoet smaakmakers in 'ZOUT!'

Gasten in EO-podcast geven handen en voeten aan hun geloof

Deel:

Chris Segers is een van de presentatoren van Zout!, een podcast waarin bekende en minder bekende mensen vertellen hoe ze smaak geven aan onze samenleving. Ze zetten zich in voor zaken als duurzaamheid of de strijd tegen armoede en onrecht. Deze EO-podcast verschijnt wekelijks. 

“Ik ontmoet heel verschillende gasten die hun geloof op een bijzondere manier handen en voeten geven, zoals een buddy van een zware crimineel of een gepassioneerde imker. Ik vind het prachtig om in ZOUT! met deze smaakmakers in gesprek te gaan," vertelt Chris Segers. "De winst is drievoudig: mijn gast krijgt de ruimte zijn of haar verhaal te vertellen, het is leerzaam voor mij om met hen in gesprek te zijn en de luisteraars kunnen er ook een boodschap uit halen.”

Wie is Chris Segers?

• 34 jaar, getrouwd, drie kinderen
• Presentator, interviewer en content creator
• Studeerde Communicatie aan Christelijke Hogeschool Ede 
•  Freelance presentator voor onder meer Leger des Heils, Plus en RTV Rijnmond
• Sinds begin dit jaar presentator van podcast ZOUT!, afwisselend met Marieke Meijer

Is er een verhaal dat je persoonlijk geraakt heeft?
“In een van de afleveringen ontmoet ik Venitah Mwebaze, die op 15-jarige leeftijd naar Nederland vluchtte nadat haar ouders in Oeganda waren vermoord. Zelfs op Schiphol moest ze nog de man ontvluchten met wie ze reisde. Ze was nu veilig, maar er volgde een eindeloze asielprocedure."

Geloof en levenskracht

"Wat mij raakt, is dat ze geen wrok koestert, ondanks alle onrecht," vervolgt Chris. "Ze put kracht uit haar geloof en straalt levenskracht uit, wat mij helpt om ook hoopvol naar de toekomst te kijken. Wat me ook kan overkomen, God is er altijd bij.”

Gesprekshandleidingen bij 'ZOUT!'

Er staat een nieuwe aflevering online waarin Chris Segers in gesprek gaat met Embert Messelink. Embert is directeur van A Rocha, een organisatie die op allerlei manieren werkt aan natuurbehoud, een duurzame levensstijl en verdieping in het denken over zorg voor de schepping. Embert is ook een bevlogen vogelspotter. Met deze aflevering start ZOUT! een serie afleveringen over 'Natuur'. Bij elke reeks stelt de podcast gesprekshandleidingen beschikbaar, met tips voor gespreksgroepen in kerken. Je vindt de gesprekshandleidingen hier

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Op een zeilboot in de Saint Paul’s Bay aan de kust van Rhodos. Als ik daar rondvaar en van de rust en het mooie water geniet, bevind ik me op een van de mooiste plekken op aarde.” 

Stel, je mag een feest organiseren. Hoe ziet dat eruit?
“Dat wordt een dampend jazzfeest met een ‘dikke’ liveband. Heel goede muzikale begeleiding dus. Omdat ik van groots en veel houd, zal er veel volk bij zijn, onder wie natuurlijk goede vrienden van mij. Tijdens zo’n feest kunnen we hopelijk weer eens lekker op een kluitje swingen en dansen.” 

Ga er voor de volle tachtig procent tegenaan!

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Interesse is een sterke eigenschap van mij. Als je van nature belangstelling hebt voor andere mensen, is het al snel boeiend om naar hun verhaal te luisteren.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Doe je wat je kunt, en kun je wat je doet? Een spreuk die bij mij thuis aan de muur hangt. Handen uit de mouwen, schouders eronder en als je iets doet, zorg dan dat je er goed in bent. Zorg dus dat je in je kracht staat en leef met de dag. Maar mijn aanvulling is: leg de lat daarbij niet te hoog. Ga er voor de volle tachtig procent tegenaan!”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Gideon, omdat hij als moedige strijder een mooi voorbeeld voor mij is. Tegelijkertijd is hij heel onzeker en heeft hij veel bevestiging nodig, die God hem keer op keer geeft. Het is een mooie eigenschap van Hem dat Hij bereid is daarin met mensen mee te bewegen.”

Luister naar de EO-podcast 'ZOUT!'

In de Podcast ZOUT! ontmoeten Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen uit de breedte van de EO-achterban. Ze willen weten hoe christelijke gelovigen zich inzetten op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht. Marieke en Chris reizen door het hele land en ontmoeten smaakmakers; mensen die vanuit een persoonlijke drijfveer zich dienstbaar maken in onze samenleving. Ga voor meer informatie en alle afleveringen naar EO.nl/podcasts/zout.

Geschreven door

Bart van Delen

--:--