Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke dramaserie 'The Chosen' te zien via app en NPO Plus

‘Ik herken mezelf in de zondaars die met Jezus optrokken’

'The Chosen' - een dramaserie over het leven van Jezus - werd mogelijk gemaakt door een unieke crowdfunding die miljoenen dollars opbracht. De serie is inmiddels bekeken door mensen uit 156 landen - waaronder China, Israël, Syrië, Iran, Irak en Cuba. Goed nieuws: De serie is te zien bij NPO Plus en via de gratis app.

Deel:

The Chosen via NPO Plus

Als je de hele serie wil gaan kijken kijken dan heb je een betaald NPO Plus account nodig. Lees hier meer over de kosten en extra's van NPO Plus.

De prachtig filmisch gemaakte serie werd bedacht door regisseur Dallas Jenkins. Met The Chosen wilde Jenkins een beeld van Jezus neerzetten zoals Hij door gewone mensen om Hem heen gezien werd. “Er zijn in de afgelopen jaren best veel Bijbelse films gemaakt,” vertelt Jenkins, “maar een verhaallijn in een film van anderhalf of twee uur is erg beperkt. Er is eigenlijk nooit dieper in de personages en de achtergronden van de mensen om Jezus heen gedoken. En dat is precies wat we met The Chosen wel hebben gedaan.”

Gewone mensen 
In de serie zien we Jezus en zijn volgelingen vooral tijdens hun dagelijkse bezigheden. De kijker wordt in het verhaal meegetrokken en ziet gewone mensen met banen en gezinnen, met conflicten en financiële problemen. Elk karakter heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen strijd. Maria worstelt met bezetenheid, Simon met belastinggeld en Matteüs met de vraag of hij voor de Romeinen moet gaan werken óf toch die Jezus moet gaan volgen. Tomas is ongelovig en tegelijkertijd geïntrigeerd. De makers hebben hier bewust voor gekozen. “Eerlijk gezegd vind ik het moeilijk mezelf te herkennen in Jezus, de perfecte zoon van God die zonder zonde was”, verklaart Jenkins. “Ik kan mezelf veel beter herkennen in de zondaars die met Jezus optrokken.”

Crowdfunding voor zeven seizoenen

The Chosen telt drie seizoenen van elk acht afleveringen. Iedere aflevering duurt tussen de dertig en zestig minuten. In de serie worden de vier evangeliën samengevoegd tot één verhaallijn, die volgens Jenkins’ plannen verspreid over zeven seizoenen uitgewerkt wordt. In de eerste twee seizoenen is te zien hoe Jezus zijn discipelen verzamelt en hoe Hij aan zijn openbare optreden begint. Het derde seizoen ging in Amerika op 18 november in première. Door nieuwe crowdfundingscampagnes hopen de makers in totaal zeven seizoenen te produceren.
                                       

Naam voor Samaritaanse vrouw

Als kijker krijg je in de historische context een idee van hoe het leven van en met Jezus is geweest. The Chosen blijft in de verhaallijn trouw aan de evangeliën, maar de serie bevat ook verhaallijnen en personages die niet in de Bijbel voorkomen. En een aantal figuren die in het Nieuwe Testament niet bij naam genoemd worden, krijgen in de serie wel een naam. De vrouw bij de waterput bijvoorbeeld kennen wij enkel als ‘de Samaritaanse vrouw’, maar heet in de serie Photina. Kijkers worden aan het eind van iedere aflevering uitgenodigd om zelf de oorspronkelijke verhalen in de Bijbel terug te lezen.

Disciples Walking
The Chosen, disciples.

Aangenaam verrast 
“Het is het grootste wereldwijd gecrowdfunde mediaproject ooit, dus het ligt voor de hand dat in Nederland de EO als grootste christelijke mediaorganisatie deze serie over Jezus omarmt”, vertelt EO-hoofdredacteur Tom Mikkers. “The Chosen is prachtig gemaakt en zeker aan te bevelen bij mensen in je omgeving die denken: ‘Een serie over Jezus is niets voor mij.’ Ik verwacht dat juist zij aangenaam worden verrast. Bijzonder bij deze serie is ook de diverse cast met heel verschillende achtergronden en nationaliteiten. Het slimme van The Chosen is dat Jezus langszij komt in de verhalen. De personages rond Jezus staan centraal. We zien hoe Jezus mensen heeft veranderd. Deze insteek geeft aan de kijker veel ruimte. Zeker in de omgeving van de NPO, waar we ook mensen bereiken die onbevangen zullen kijken, wordt de kijker hierdoor geholpen dicht bij het verhaal van Jezus te blijven”, voegt Tom Mikkers toe. “Ik ben echt heel benieuwd naar de reacties van de Nederlandse kijkers op deze indrukwekkende serie.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The Chosen-app

De serie is te bekijken via de gratis Chosen-app:
Google Play voor Android
App Store voor Iphone

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--