Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke rapper Jay-Way ging door een diep dal en rapt nu over hoop

Hij werd jaren gepest op zowel de basisschool als de middelbare school. Wanneer hij 14 jaar is, komt hij in aanraking met God. Toch gaat zijn leven vanaf dan niet over rozen. Rapper en model Jay-Way is te gast in 'Bid, bedank, bewonder' en praat met Jurjen ten Brinke over bidden, dankbaarheid, depressie en hoop.

Deel:

Jay-Way groeit op in de Bijlmer en heeft het niet gemakkelijk op school. Via een vriend maakt hij kennis met het christelijk geloof. “Grappig genoeg niet simpelweg door een gesprek, maar door een nummer te laten horen in rap.” Het nummer gaat over God. “Dat raakte mij”, vertelt hij. “Ik was heel nieuwsgierig, ik wilde er meer van weten.” Het is het begin van een zoektocht naar God, een zoektocht waardoor hij uiteindelijk tot geloof komt. 

Een ander perspectief

Inmiddels heeft hij zelf naam gemaakt als rapper; miljoenen mensen luisteren naar zijn muziek. Hij rapt vooral over zijn eigen leven, waaronder zijn geloof in God. “Ik bied een ander perspectief dan mensen gewoonlijk krijgen.” Wat zijn nummers dan anders maakt? “Hoop. Zoveel nummers gaan over verdriet en depressie en dat artiesten dan naar drugs rennen. Ik wil weleens een keer hoop bieden in de nummers die ik schrijf.”

Worsteling

Toch kent hij zelf ook donkere tijden. “Jaren geleden heb ik een hele vervelende periode meegemaakt. Ik zag een burn-out aankomen, maar ik was heel erg bezig met presteren. Ik raakte helemaal in de knoop. Toen viel ik in een gat.” Hij gaat door een diep dal en worstelt ook met zijn geloof. “Bidden was toen best wel vervelend, want bidden voor iets waar je al een maand lang voor bidt, is niet echt hoopvol. Ik had een mentale worsteling en ik vond het best wel zwaar dat ik als gelovig persoon daar doorheen moest gaan. Ik snapte dat niet.”

Antwoorden

Het lijkt stil te blijven van Gods kant. “Dan vraag je je af: waar bent u in deze periode, in deze fase van mijn leven?” Of er uiteindelijk een antwoord gekomen is, vraagt Jurjen hem. “Zeker”, stelt Jay-Way. “Maar het was geen makkelijke reis.”

Benieuwd wat Jay-Way voor antwoorden kreeg in zijn depressie? Bekijk dan het volledige gesprek in Bid, bedank, bewonder op zondag 12 maart om 09.20 uur of later via NPO Start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--