Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christen en moslim: ‘Wij snappen de rest van de wereld niet’

Eefje en Samira over hun bijzondere vriendschap

Vol enthousiasme vertellen Samira en Eefje over hun bijzondere vriendschap. Over het stroeve begin, de mooie momenten, maar ook over hun grootste verschil: Eefje is christen en Samira moslim. “Je moet mensen respecteren, ook als je het niet met hen eens bent.”

Deel:

Samira vertelt over het begin van hun bijzondere vriendschap: “Er is een Arabisch spreekwoord dat luidt: ‘Als ze ruzie hebben gehad, dan worden ze beste vrienden.’ Dat geldt ook voor Eefje en mij. In 2013 kwam ik als doktersassistent werken in de praktijk waar Eefje al vier jaar werkte. Ik werk zelf heel netjes, maar Eefje kan heel chaotisch zijn. Ze liet overal blaadjes slingeren en daar ging ik me aan irriteren. Ik zei dat tegen Eefje, maar die kon dat niet waarderen.”

Eefje: “Eigenlijk was Samira de druppel die mijn emmer deed overlopen. Ik kreeg voor de derde keer een burn-out. Maar toen ik thuis zat, was Samira de enige van het werk die contact met mij zocht. We gingen samen leuke dingen doen en leerden elkaar beter kennen. We benoemden ook naar elkaar wat onze verschillen waren. Maar we veroordeelden elkaar niet. Op een gegeven moment ging ik weer aan het werk bij een andere huisartsenpraktijken begon met een opleiding voor praktijkondersteuner somatiek.”

Samira: “Eefje belde me op en zei: ‘De assistent hier gaat weg, wil jij hier komen werken?’ Dus toen zijn we weer collega’s geworden. Het is niet zo dat we het in onze vriendschap alleen maar over werk hebben. Het is eerder zo dat we tijdens het werken veel over privédingen praten.”

Meedoen aan de Ramadan

--:--