Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ChristenUnie-wethouder Maarten van Ooijen: 'God heeft oog voor de buitenstaander'

Jongste lid Utrechts college vertelt over zijn drijfveren

Deel:

Hij was al twee keer lijsttrekker bij gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht en is nu het jongste lid van het college in de Domstad. Wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie) woont met plezier in Kanaleneiland, voor hem geen probleemwijk. “Hier leren de bewoners mij wat echt belangrijk is in het leven.”

1. ChristenUnie, GroenLinks en D66 samen in één college, gaat dat goed?

“Op het gebied van duurzaamheid en armoedebestrijding konden we heel goed afspraken maken. Ingewikkelder was dat op het terrein van prostitutie. De tippelzone aan de Europalaan wordt afgebouwd, maar we kunnen niet voorkomen dat de nieuwe prostitutiezone aan het Zandpad er komt. Bij het aanpakken van mensenhandel en loverboys gaan we wel verder dan vorige colleges.”

2. Is het spannend om zo jong aan deze baan te beginnen?

“De afgelopen vier jaar was ik fractievoorzitter en daarvoor fractiemedewerker, en voorzitter van onze jongerenorganisatie PerspectieF. Met die ervaring durf ik deze stap nu wel te zetten, maar spannend is het zeker!”

3. Waarin zou je beter willen zijn?

“Ik ben vaak ongeduldig en beperk me dan tot de hoofdlijnen. Als het ‘raamwerk’ van een nieuw plan maar staat, laat ik de details vaak aan anderen over. Maar soms moet je juist goed naar de details kijken, dus daar helpen anderen me bij. Ook in mijn nieuwe rol ga ik op zoek naar mensen die mijn tegenpolen zijn.”

4. Wat is het beste boek ooit geschreven?

“Er zijn veel mooie boeken geschreven, maar Adam van Henri Nouwen is naar mijn mening een ondergewaardeerd boek. Daarin beschrijft hij hoe hij de verzorging van een gehandicapte jongen op zich neemt. Juist in deze jongen, Adam, die in onze maatschappij niet echt meetelt, ziet Nouwen het beeld van Jezus oprijzen.”

Komen wij opdagen op het feest voor de verloren zoon?

5. Wat is je favoriete Bijbelverhaal?

“De gelijkenis van de verloren zoon vind ik heel bijzonder, omdat het verhaal eindigt met een vraag die onbeantwoord blijft. Als de jongste zoon terug is, organiseert zijn vader een feest, maar komt zijn oudere broer daar opdagen? Die laatste lijkt op ons, de doorgewinterde christenen. Hoe reageren wij als God op de uitkijk staat om te zien of Hij een buitenstaander welkom kan heten in Zijn Koninkrijk?”

6. Denk je weleens aan de dood?

“Ja, zeker als ik er in mijn nabije omgeving mee geconfronteerd word. Ik probeer me daarbij niet te laten leiden door een ‘bucketlist’ of verwachtingen van anderen, maar door wat God van me wil. Ik hoop dat ik dat laatste gedaan heb als de dood komt, ook als dat gebeurt op een moment dat ik dat zelf niet goed kan geloven.”

7. Wat is het mooiste plekje op aarde?

“Mag ik ook zeggen wat ik het mooiste plekje van Utrecht vind? In mijn ogen is dat onze stadsnatuur, bijvoorbeeld in Amelisweerd of de Galgenpolder, waar veel mensen nog meer van zouden kunnen genieten. Ik hoop dat onze inwoners de groene routes door Utrecht meer gaan ontdekken. Als je die volgt, heb je nauwelijks nog het gevoel dat je in de stad loopt. Ook bij nieuwbouw zal groen steeds vaker een plek krijgen.”

Wie is Maarten van Ooijen?

• 28 jaar.
• Studeerde Sociologie en Bestuurskunde.
• 2014-2018 fractievoorzitter ChristenUnie in gemeenteraad Utrecht.
• 2015-2018 adviseur bij Lysias Consulting Group.
• 2012-2014 voorzitter PerspectieF (ChristenUnie-jongeren).
• Op 7 juni beëdigd als wethouder gemeente Utrecht van maatschappelijke ontwikkeling, welzijn, asiel & integratie en sport, en wijkwethouder Vleuten-De Meern.

Geschreven door

Bart van Delen

--:--