Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Clara Sies: 'Zoals wij geholpen zijn, wilden we anderen helpen'

Oprichter voedselbank in 'Onderweg'; zaterdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

In het radioprogramma Onderweg (EO) is Clara Sies zaterdagavond te gast. Clara is wereldberoemd in Rotterdam, waar ze in 2002 samen met haar man Sjaak de eerste Nederlandse voedselbank startte. Door de handen uit de mouwen te steken, kreeg het echtpaar veel voor elkaar. 

Een vriend omschrijft Sjaak en Clara Sies als ‘Rotterdamse gelovigen’, op wie de leus ‘geen woorden, maar daden’ van toepassing is. De voedselbank werd een groot succes, maar in 2013 was het mooi geweest en stopte ze met hun werk voor de voedselbank, maar toch niet helemaal, want in 2017 werd er een gaarkeuken geopend. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In Onderweg blikt Clara terug op haar jeugd. 

Joodse ouders

Clara Sies is de dochter van Joodse ouders, die getraumatiseerd uit de oorlog komen. Ze groeit op in een tehuis. Als tiener krijgt ze verkering met Sjaak, die tien jaar ouder is dan zij. Zij krijgt in haar opvoeding in het tehuis het nodige mee van het Jodendom, maar wordt uiteindelijk christen en laat zich dopen. 

Er lag een envelop met 500 euro op de deurmat, we weten nog niet van wie

Clara en Sjaak gaan in Rotterdam wonen, waar ze een succesvolle winkel in kleding en sieraden hebben. Maar dan gaat alles fout. Er komen financiële problemen en schuldsanering volgt. In deze tijd ervaart het gezin veel steun van mensen om hen heen. "We zijn op zo'n bijzondere manier geholpen," vertelt Clara. "Er lag een envelop met 500 euro op de deurmat, we weten nog steeds niet van wie. Ook stond er een keer een zak met Sinterklaascadeautjes voor ons klaar."

'Van kruimels en brood'

Op dit moment wordt er gewerkt aan een boek waarin Clara en Sjaak Sies hun levensverhaal vertellen. Van kruimels en brood wordt de titel. Elsbeth Gruteke is in Onderweg een uur lang met Clara in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.  

Onderweg: Clara Sies

Zaterdag 6 juni, 22.00 uur, NPO Radio 5

--:--