Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column van een pleegmoeder: ‘De jeugdzorg is doodziek’

'Het woord zegt het al; zorgen voor de jeugd'

Amy* (42) is moeder van zes kinderen; drie biologische kinderen en drie pleegkinderen. Ze schrijft regelmatig over haar gewoon bijzondere gezin.

Deel:

Jeugdzorg. Het woord zegt het al; zorgen voor de jeugd. De jeugd die beschadigd of vernield is door de mensen en de situaties om hen heen. Kwetsbaar en gebroken. Stuk.

Als je ziek bent kun je niet meer zorgen

De jeugdzorg is ziek. Niet een klein beetje ziek, gewoon doodziek. Of, zoals de kinderen hier zeggen, kotsziek. Met hoge koorts en overgeven. Als je kotsziek bent, kun je niet meer zorgen. Dan kun je alleen nog maar ziek zijn. Er wordt niet meer goed gezorgd. Niet meer gezorgd voor die kwetsbare en gebroken jeugd. 

De zieke zorg bestaat uit protocollen, regels, rapportages, controle en uit geld. Personeel staat onder grote druk, heeft stress en zijn bezig met hun hoofd in plaats van hun hart. Zijn bezig met hun hoofd in plaats van met het kind.

Echte liefde zorgt voor pure zorg

Heel soms zie ik het nog die echte zorg. De zorg die werkt, die heelt. En weet je wat me opvalt. Niet de protocollen of regels zorgen hiervoor. Niet de rapportages, niet de controle en ook niet het geld zorgt hiervoor. Wat zorgt voor die echte pure zorg, dat is in eerste instantie de liefde. 

Want dát hebben ze nodig, die kwetsbare en die gebroken jeugd. Liefde. Ontzettend veel liefde. Liefde herstelt, liefde geneest, liefde vergeeft. Onbetaalbare liefde is nodig in die kotszieke jeugdzorg. 

Kijktip

Jojanneke en de jeugdzorgtapes

Kijktip

EO’s ‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’ toont de verhalen achter de jaarlijks 19.000 uithuisplaatsingen in Nederland. Dit getal had met de nieuwe jeugdwet uit 2015 drastisch verlaagd moeten worden, maar dat is niet gelukt. De jongeren in deze zesdelige serie laten zien wat een uithuisplaatsing met je leven doet en hopen met hun verhaal af te dwingen dat het jeugdzorgsysteem blijvend verandert.

Geschreven door

Amy

--:--