Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Concrete cowboy': gettocowboys in Philadelphia

'Als portret van een onbekende subcultuur is de film een fijne verrassing'

Amerikaan Ricky Staub trok al op jonge leeftijd naar Hollywood om filmmaker te worden. Daar wist hij klussen te regelen op sets van diverse grote blockbusters, maar dat werk bood hem geen voldoening. Als gelovige idealist besloot hij na een paar jaar naar een achterbuurt van Philadelphia te trekken om met daklozen en ex-gevangenen te gaan werken.

Deel:

In die functie raakte Staub eens in gesprek met een zwarte ex-gevangene die in vol cowboy-ornaat op een paard door de buurt reed. Zo kwam hij op het spoor van de Urban Riding Club, een gemeenschap van Afro-Amerikaanse ‘gettocowboys’. Tot Staubs verrassing bleken er in de VS nog meer van dit soort groepen te bestaan. Toen hij een jeugdroman over het fenomeen ontdekte – Ghetto cowboy van Greg Neri – besloot hij die te gebruiken als basis voor een eerste speelfilm.

Als beginneling had Staub een low-budgetproductie in gedachten, maar dat veranderde toen filmster Idris Elba (bekend van de serie Luther) lucht kreeg van het project. Elba meldde zich enthousiast aan als hoofdrolspeler en producent, en plots werkte Staub aan een miljoenenfilm.

Het resultaat, Concrete cowboy, is nu te zien op Netflix. Het verhaal draait om probleemtiener Cole (Caleb McLaughlin, uit de serie Stranger things), die is opgegroeid bij zijn moeder in Detroit, maar na een zoveelste ruzie naar zijn vader in Philadelphia wordt gebracht. Deze Harp (Elba) is een typische ruwe bolster blanke pit, die midden in het getto een leven leidt als ouderwetse cowboy – inclusief paard in de woonkamer.

Plots werkte filmmaker Ricky Staub aan een miljoenenfilm

Concrete cowboy is een mooie film geworden; aanvankelijk ruw, ten slotte hartverwarmend. De achterstandsproblematiek (armoede, drugs, geweld) wordt soms wat clichématig gebracht, maar de acteurs spelen prachtig, en als portret van een onbekende subcultuur is de film een fijne verrassing. Goede keuze ook van Staub om diverse bijrollen te geven aan echte leden van de cowboygemeenschap. Sympathieke filmmaker, waar we geheid meer van gaan horen.

Bekijk de trailer van 'Concrete cowboy'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Concrete cowboy

Regie: Ricky Staub. Met o.a. Idris Elba en Caleb McLaughlin. Vanaf 12 jaar wegens geweld, grof taalgebruik en angst. Nu te zien op Netflix.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--