Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Coronachristenen' aan het woord in 'Danny's wereld'

Donderdag, 21.05 uur, NPO 2

Deel:

Krijgen complottheorieën over corona steeds meer voet aan de grond in de kerk? In Danny's wereld (VPRO) spreekt Danny Ghosen met evangelist Jaap Dieleman en dominee Rennie Schoorstra. Zij zien het coronavirus als bewijs dat Jezus terugkeert op aarde en hebben geen vertrouwen in de overheid. Is de regering bezig een 'oorlog van God' over zich af te roepen? "Wij zijn geen sekte; de overheid gedraagt zich als een sekte."

Presentator Danny Ghosen volgt voorganger Rennie Schoorstra tijdens een themabijeenkomst in Friesland en tijdens een Bijbelstudie in zijn kerk in Alkmaar. Schoorstra ziet geen enkel heil in vaccineren en raadt dit zijn volgelingen af. Daarbij richt hij zijn pijlen vooral op de rol van de overheid. 

'De leugen regeert'

Ook evangelist Jaap Dieleman komt in Danny's wereld aan het woord: "Onze regering bestaat uit misdadigers. Zij zijn geen dienaren van het volk. Ze zijn bezig een oorlog van God over zich te halen… De leugen regeert," vertelt hij aan Danny Ghosen. "We worden volgepompt met angst."

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tijdens de bijeenkomsten brengt Rennie Schoorstra de actualiteit in verband met de Bijbel. Volgens hem is de coronacrisis een duidelijk signaal dat Jezus terug zal keren op aarde. Daarbij haalt hij complottheorieën aan. Zo valt regelmatig in negatieve zin de naam Klaas Schwab van het World Economic Forum.

We worden volgepompt met angst

Ook Bill Gates en George Soros ziet de predikant als kwaadwillende mensen. Namen die ook regelmatig opduiken in complottheorieën zoals die van QAnon. "The Great Reset van Schwab is een zondig bouwwerk, een hoogmoedig machtsdenken," vindt Schoorstra.

Danny's wereld

Danny Ghosen gaat in Danny’s wereld op zoek naar waar het wringt in de maatschappij. Hij onderzoekt spanningen en problemen in de samenleving en ontmoet mensen die vaak onzichtbaar zijn, de grens opzoeken, daar overheen zijn gegaan of zich buitengesloten voelen. In deze aflevering gaat Danny in gesprek met evangelist Jaap Dieleman en dominee Rennie Schoorstra. Zij zien in het coronavirus een voorbode van Jezus' terugkeer op aarde.

Donderdag 18 november, 21.05 uur, NPO 2

Beeld: VPRO

Kijk 'Danny's wereld' hier terug

--:--