Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Crux: Keihard geraakt door de energiecrisis

'Wij zijn de nieuwe armen'

De hoge energieprijzen laten inmiddels in alle lagen van de bevolking hun sporen na. Ook wie het tot nu toe redelijk redde, dreigt om te vallen. Particulier en bedrijf. En de winter is nog niet eens echt begonnen.

Deel:

Een groep die in de knel dreigt te komen is die van de kleine ondernemers. Zo is daar Anna Yilmaz. In 2019 won zij Holland Bakt en startte in Amersfoort een eigen patisserie ‘Anna’s Smaakatelier’. Na de corona-crisis overleefd te hebben, dreigt de energiecrisis haar nu de das om te doen. Dit zal voor haar verstrekkende gevolgen hebben.  

Lees ook: Ondernemers met onbetaalbare rekeningen
Lees ook: Ondernemers met onbetaalbare rekeningen

Wie ook keihard geraakt worden, zijn zij die net een paar euro boven het minimum verdienen en daardoor niet in aanmerking komen voor de voedselbank of extra steun van de gemeente. Lammy Korte van de Baptisten gemeente in het Drentse Valthermond startte speciaal voor deze groep een alternatieve voedselbank. Ook bij Kevin, buurtconciërge en energiecoach in Lelystad, hangt de winter als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Hij biedt buurtbewoners hulp bij isoleren en energiebesparing. Hulp waar hij zelf niet voor in aanmerking komt, maar die hij wel hard nodig heeft. Hij rekent zichzelf tot de nieuwe armen.  

Ondertussen start het Leger des Heils landelijk een netwerk van 'Warme Kamers' waar ook kerken en andere instanties zich bij kunnen aansluiten. Plaatsen waar je heen kunt zodat je thuis de verwarming even uit kan laten.  

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Crux

Zaterdag 3 december 19.31 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--