Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Danken en uitdelen: dat is waar het Goede leven om draait

Deel:

Soms krijg je op totaal verschillende plekken dezelfde boodschap mee. Dat overkwam Marieta tijdens een preek van Ann Voskamp, een rondje Twitter en de Nacht van de Theologie. 

‘De Bijbel is geen zelfhulpboek, maar een ontzelfhulpboek: een boek dat je helpt te ontzelven’, schreef pastoor Jan-Jaap van Peperstraten vrijdag op Twitter. Ik moest er dit weekend verschillende keren aan terugdenken.

Ik heb vanavond een paar keer de vraag gekregen of de Bijbel geen zelfhulpboek is. Ik moest daar even op kauwen, maar ik kom er toch op uit dat het geen zelfhulpboek is maar een ontzelfhulpboek: een boek dat je helpt te ontzelven.

— JJ v. Peperstraten (@jjvpeperstraten) 26 oktober 2018

Wat volgt er na danken?

Dat gebeurde bijvoorbeeld zondagochtend in mijn kerk, waar de Canadese schrijfster Ann Voskamp sprak. Ann raakte in haar jeugd ernstig getraumatiseerd toen haar zusje voor haar ogen door een truck werd overreden. Het trok diepe sporen in haar leven. Haar angst, verdriet en pijn kon ze uiteindelijk een plek geven door dagelijks te gaan danken. Duizendmaal. Het boek dat ze erover schreef, werd een bestseller.

Daar stopte het niet voor Ann. Doordat ze oog kreeg voor de overvloed die ze elke dag ontving, ontstond er een nieuwe vraag: wat moest ze daarmee doen? Ze vond een antwoord in het verhaal van het laatste avondmaal. Daar neemt Jezus de wijn en het brood, zegt dank en vervolgens deelt hij het uit. Zoals er in deze Engelse bijbelvertaling zo mooi staat in Filippenzen 2:7: He poured himself out to fill a vessel brand new. Jezus gaf weg, Jezus gaf zichzelf weg.
‘Kruisvormig leven’ noemde Ann dat: leven in verbinding met God en tegelijk jezelf uitstrekken naar de ander. Omdat je door het uitdelen lege handen krijgt om opnieuw te ontvangen. Weg met de navelstaarderij, richt je blik op de ander/Ander. Spreid je armen uit, reik naar elkaar, reik naar het Licht. Oftewel: ontzelven door uit te delen.

Geen beter verhaal

Dat is ook waar over werd nagedacht tijdens The Justice Conference dit weekend. En dat is precies wat er op dit moment gebeurt in het buurt-en kerkhuis Bethel in Den Haag, waar een continue kerkdienst bezig is voor Hayarpi en haar familie om uitzetting te voorkomen. Het is een prachtig oecumenisch initiatief aan het worden waar wordt uitgestrekt naar elkaar in verbinding met God. Waar uit overvloed wordt gedeeld met de ander. Daar ontstaat een wereld waar angst en haat worden uitgebannen door liefde.

Met die gedachte ga ik de nieuwe week in. Naïef? Ik ken geen beter verhaal waar ik voor zou willen gaan. Lastig? Ja. Gelukkig hebben sommige mensen de gave om dit soort grote gedachten in iets kleins te vangen, merkte ik ook dit weekend. Voormalig Theoloog des Vaderlands Claartje Kruijff leerde het publiek tijdens de Nacht van de Theologie een simpel gebaar waarmee je eigenlijk alles zegt. Waarmee je jezelf elke dag weer kunt richten op het  ontzelven door de aarde in verbinding te brengen met de hemel en door te reiken naar de ander.

Hemel (hand op voorhoofd)

Aarde (hand op borst)

jij (hand op linker schouder)

ik (hand op rechter schouder)

Samen (handen bij en dus uit het hart)

Amen (elkaars handen vast).

Ik wens je een goede week!

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--