Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dankzij hulphond Luca is Anjana genezen van anorexia

'Ineens wist ik, ik heb een hulphond voor anorexia nodig'

De anorexia van Anjana Gort (31) zou nooit meer overgaan, hadden haar artsen gezegd. Terwijl ze in de supermarkt de etiketten stond te bestuderen, besefte ze ineens dat ze gelijk hadden. Terwijl de waarheid tot haar doordrong werd haar blik gevangen door een hulphond die net in haar gangpad passeerde.

Deel:

“Die hond straalde zo’n rust uit. Ineens wist ik, een hulphond voor anorexia, dat is wat ik nodig heb. Het was een goddelijke ingeving, denk ik achteraf. Ik ben diezelfde middag nog gaan zoeken, maar ontdekte al gauw dat wat ik nodig had niet bestond. Ik heb wereldwijdhulphondencentra gemaild, maar niemand kon of wilde mij helpen. Toen ben ik zelf op zoek gegaan naar een pup.” Anjana vond Luca, een sheltie. Ze trainde hem zelf, maar kreeg later hulp van een professionele trainer. “Hij was diep onder de indruk van de stabiliteit van Luca.”

'Mijn hulphond Luca voelde feilloos aan hoe ik me voelde'

hulphond mission puppy

“Luca zorgde niet alleen voor mij, ik moest ook zorgen voor Luca. Dat besef hield me op de been. Maar belangrijker nog was onze verbinding met elkaar. Daar heb ik Luca eindeloos op getraind. Als je ondergewicht hebt, kun je je eigen emoties niet meer herkennen. Luca voelde feilloos aan wanneer ik gespannen was of moe. Daardoor leerde ik mezelf beter begrijpen en controleren. Soms verzandde ik in de supermarkt in het etiketten lezen. Dan ging Luca zitten, en zelfs liggen. Duurde het nog langer, dan maakte hij een heel zacht geluidje en als dat niet hielp dan tikte hij me aan. Hij haalde me steeds weer uit mijn verkeerd gerichte gedachten.”

Genezen van anorexia

Dankzij Luca en haar eigen doorzettingsvermogen is Anjana genezen van anorexia. Maar Luca’s taak zit er niet op. In 2016werd duidelijk dat Anjana Lyme heeft. Luca werkt nu opnieuw voor haar. Hij waarschuwt als ze over haar grenzen gaat. “Hij zet me zelfs stil als er een hartritmestoornis dreigt te ontstaan. Die voelt hij van tevoren aankomen, heel bijzonder.”

Mission Puppy

Anjana heeft van haar passie haar werk gemaakt. Met haar organisatie Mission Puppy leidt ze jonge shelties op om mensen met anorexia te helpen. De honden van Anjana verhuizen zelfs naar het buitenland. “Een van Luca’s nakomelingen, Jayden, mocht ik naar Oostenrijk brengen. Naar een jongetje met autisme en een eetstoornis. Luca ging natuurlijk mee. Tijdens het trainingsweekend ging Luca heel sterk de interactie met het jongetje aan, terwijl zijn zoon toekeek. Maar na twee dagen deed Luca ineens een stap terug en Jayden stapte erin. Honden zijn zo gevoelig!”

'Iedere hond heeft een eigen talent'

Helaas moest Anjana Mission Puppy tijdelijk stilleggen, toen ze Lyme kreeg. Maar ze vocht zich een weg terug. “Ik wist hoe belangrijk het werk was. Ik heb ervoor gebeden en mijn verlangen om verder te gaan met Mission Puppy, werd alleen maar sterker. Daarom heb ik besloten mijn ervaring over te dragen op anderen die genezen zijn van anorexia. Op dit moment heb ik negen honden. Het is hetzelfde ras, maarze zijn alle negen anders. Iedere hond heeft een unieke betekenis, een eigen talent. Dat ik met Luca ben begonnen, zie ik als Gods leiding. Zijn unieke zelf, dat was precies wat ik op dat moment nodig had.”

Lees ook hoe Erna geholpen wordt door haar hulphond Kaiko

Tekst: Jacomine Oosterhoff, fotografie: Nienke van Denderen

Het werk van Mission Puppy is waardevol, maar wordt helaas nog niet vergoed door verzekeringen. Voor een deel is het afhankelijk van giften. Wil jij Mission Puppy ondersteunen? Of wil je meer weten over dit bijzondere initiatief? Kijk dan op www.missionpuppy.nl.

--:--