Ga naar submenu Ga naar zoekveld

David Blitz geeft inkijkje in leven Joodse Nederlanders

'Naches – Jofel Joods'; iedere zondag, 0.40 uur, NPO 2

Deel:

Op de late zondagavond geeft een Joodse Nederlander ons in de reeks Naches (EO) een inkijkje in zijn leven. Altijd met een glimlach, want naches is Jiddisch voor ‘plezier’. Een portret van David Blitz, de belangstellende filmmaker, die zijn aanwezigheid zo min mogelijk voelbaar maakt.

“Ik ontmoet in Naches heel verschillende mensen, die ik allemaal hun eigen podium geef. Wat ze ook hebben meegemaakt, ik zoek altijd naar de schoonheid, het plezier en de inspiratie in hun leven," vertelt David Blitz. "Voor mijn gasten speelt het Jood-zijn altijd een rol. Ik voel me voor een deel Joods door mijn opa en mijn vader, terwijl je volgens velen alleen via je moeder Joods kunt zijn. Maar ik ben er trots op Joods bloed te hebben.”

Wie is David Blitz?

• 54 jaar.
• Sinds 1990 onafhankelijk filmmaker.
• Studeerde film en fotografie aan de Kunstacademie.
• Regisseur van de EO-reeks Naches, waarin hij een inkijkje geeft in het leven van Joodse Neder- landers, die een relativering of vrolijke noot met de kijker delen.
• De documentaire over zijn opa Blitz is volgend jaar bij de EO te zien.

Naast de wekelijkse afleveringen van Naches werkt David Blitz aan een documentaire over zijn opa Blitz. “In de oorlog werd mijn opa opgepakt, omdat hij een zilveren theelepeltje bij zich had. Een edelsmid had er muntjes met koningin Wilhelmina in verwerkt," legt de filmmaker uit. "Omdat mijn opa Joods was, droeg de Nederlandse politie hem over aan de Duitsers."

'Verrassende zoektocht naar opa Blitz'

"Hij is nooit meer thuisgekomen. Maar was mijn opa – die een gemengd huwelijk had – volgens de naziregels wel Joods?" vraagt David zich af. "Mijn vader heeft er nooit met me over kunnen praten, dus nu wil ik eindelijk weten wie mijn opa was. Dit verhaal is het begin van een lange, verrassende zoektocht.”

Lees ook: 'Naches': Joodse Nederlander stuurt je met glimlach naar bed
Lees ook: 'Naches': Joodse Nederlander stuurt je met glimlach naar bed

Wat wilde je als kind worden?
“Dat wist ik als kind niet goed, maar rond mijn 16e raakte ik geïnteresseerd in fotografie en later in film. Ook wilde ik altijd muziek maken, maar niet zo serieus dat ik naar het conservatorium ging. Als je die zaken bij elkaar optelt, is het logisch dat ik documentairemaker ben geworden.”

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Bij het kitesurfen zag ik laatst een golf van drie meter op me afkomen. Op zulke momenten – als de klap onafwendbaar is – denk ik: wat kan ik nog doen? Ik hoop dan dat het goed afloopt, maar ik ben niet gelovig, dus ik spreek Onze-Lieve-Heer niet aan.”

Het verhaal van David en Goliat is een metafoor voor veel situaties in mijn leven

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik geef mensen de ruimte om hun verhaal te vertellen. Omdat ik daar goed in ben, stellen ze zich voor me open. Ik bedank ze altijd voor de gastvrijheid die ze me bieden.”

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Marise is de liefde van mijn leven, dus ik breng haar eerst in veiligheid. Spullen zijn vervangbaar, maar ik denk dat ik intuïtief mijn mooie, handgemaakte westerngitaar pak. Ik kan een nieuwe laten maken, maar die zou nooit precies hetzelfde klinken.”

Lees ook: Leer Joodse feesten kennen in feestmaand 'EO Live'
Lees ook: Leer Joodse feesten kennen in feestmaand 'EO Live'

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van David, die het opneemt tegen de reus Goliat, is een metafoor voor veel situaties in mijn eigen leven. Omdat ik maak wat ik zelf wil, krijg ik een film vaak moeilijk van de grond. Dan kan ik me klein voelen tegenover een grote overmacht en ben ik David – zoals ik zelf immers ook heet – die iets slims moet bedenken om het voor elkaar te krijgen.”

Naches – Jofel Joods

Op de late zondagavond geeft David Blitz in het EO-programma Naches een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander, die een relativering of een vrolijke noot met de kijker deelt. Lees meer over de Joodse programmering van de EO

Iedere zondag, 0.40 uur, NPO 2

Geschreven door

Bart van Delen

--:--