Ga naar submenu Ga naar zoekveld

David Grifhorst, regisseur van The Passion:

'Dit is waar ik als 8-jarig jochie al van droomde'

Deel:

Het was mediaproducent Jacco Doornbos die op een dag een opname van The Manchester Passion op het bureau van regisseur David Grifhorst legde. David bekeek deze BBC-productie en dat was het startschot voor een eigen en vooral Nederlandse versie van The Passion.

Op 21 april 2010 werd vanuit het pittoreske Gouda de eerste editie van The Passion uitgezonden. Inmiddels is het een niet meer weg te denken jaarlijks evenement met zo’n 15.000 bezoekers en 3,5 miljoen kijkers op televisie. In 2018 was de Amsterdamse Bijlmer het decor en in 2019 Dordrecht. DIt jaar zou The Passion plaatsvinden in Roermond, maar vanwege het coronavirus krijgt deze editie een alternatieve invulling.

YouTube

Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden van David in actie als regisseur van The Passion. Het was een van de redenen waarom hij werd uitgenodigd bij Matthijs van Nieuwkerk van De Wereld Draait Door om de ‘man achter de schermen’ zelf eens voor de camera te zetten. Het enthousiasme straalde ervanaf. De regisseur van The Passion heeft passie voor zijn vak en in het bijzonder voor de jaarlijkse productie van dit grootse evenement.

Lees ook: Dit is de cast van The Passion 2019
Lees ook: Dit is de cast van The Passion 2019

Ontdekkingstocht

In het magazine Berea de Maten vertelt David hoe hij al aan het begin van de zomer zijn ontdekkingstocht start naar de stad waar zo’n tien maanden later The Passion live vandaan moet gaat komen. Welke mogelijkheden zijn er voor het maken van mooie plaatjes, het bouwen van een megagroot podium en het herbergen van 15.000 bezoekers? Met het hele team wordt vervolgens nagedacht over de samenstelling van de cast en de te kiezen popsongs. Maar ook over de vraag welke speciale verrassingen kunnen worden bedacht. David: “De lijn van het verhaal over het lijden van Jezus is ieder jaar hetzelfde. De uitdaging is om er toch steeds weer een andere invalshoek voor te bedenken en het weer uniek te laten zijn. Juist door de verschillende acteurs en het mooie aanbod van Nederlandse popsongs kun je de personages, zoals Petrus, Judas, Maria en natuurlijk Jezus zelf weer op een andere manier uitwerken.”

All you need is love

David Grifhorst is in Hilversum een geliefde en veelgevraagde regisseur. Naast The Passion regisseert hij programma’s als All you need is love en ook voor grote concerten van bijvoorbeeld Guus Meeuwis of een SpaceXperience met André Kuipers in Ziggo Dome draait hij zijn hand niet om.

Grootste 'speeltuin' van het jaar

Maar The Passion? “Ja, dat is het verhaal dat het bijzonder maakt. Het gaat over meer dan een talentenjacht. Het raakt de vragen van zo veel mensen. De heftigste dingen van het leven worden gekoppeld aan Nederlandse popmuziek. Bovendien biedt het heel veel mogelijkheden en wat dat betreft, is het voor mij toch wel de ‘grootste speeltuin’ van het jaar. Bij The Passion mag ik alles doen. Van het uitzoeken van de locatie en het ontwerpen van het decor, tot het maken van het cameraplan voor zo’n achttien camera’s – en dan ook nog eens de regie. Ik knijp nog steeds regelmatig in mijn arm of het wel echt waar is. Dit is waar ik als 8-jarig jochie al van droomde. En dan te bedenken dat het door zo veel mensen wordt bekeken en gewaardeerd. Het is een uitdaging om ieder jaar weer het publiek te verrassen.”

Beeld: ANP

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--