Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De 7 beste relatieboeken

Geef je relatie – of dat nu vriendschap, verkering of huwelijk is – de aandacht die het verdient. Deze 7 relatieboeken geven mooie (christelijke) inzichten.

Deel:

Je laat je portemonnee vallen, die knapperd pakt ‘m voor je op, jullie kijken elkaar diep in de ogen… En leven nog lang en gelukkig. Hm, of toch niet. Relaties in het echte leven zitten toch echt wat ingewikkelder in elkaar. En dat is misschien maar goed ook. Deze boeken helpen jullie elkaar beter te begrijpen en (weer) dichter naar elkaar toe te groeien.

1. Gary Chapman ¬– De vijf talen van de liefde 

Waarom komt je partner nou nooit spontaan met een bos bloemen thuis? En in plaats van te helpen met koken, komt hij of zij alleen even de keuken binnenlopen om je een dikke knuffel te geven. Iedereen heeft een andere manier om liefde te uiten, zo blijkt. Volgens Gary Chapman zijn er vijf ‘talen’ van de liefde: bemoedigende woorden, tijd en aandacht, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking. Dit boek helpt je erbij om jouw liefdestaal én die van de ander te ontdekken, zodat je elkaars gedrag beter leert begrijpen.

2. Tim en Kathy Keller – Het huwelijk: Gods wijsheid over gevende liefde

Na een paar jaar verkering is het een logische stap om te trouwen – en altijd leuk om een groot feest te geven. Maar iedereen weet dat een huwelijk niet alleen rozengeur en maneschijn is. Tim Keller, oprichter en predikant van de Redeemer Presbytarian Church in New York, schreef dit boek samen met zijn vrouw Kathy. Hoe heeft God het huwelijk bedoeld? Wat staat er in de Bijbel over liefde – en hoe verhoudt zich dat tot de liefdesmoraal van deze tijd? ‘Het huwelijk’ biedt niet alleen mooie inzichten voor verloofde of (pas)getrouwde stellen, maar ook voor singles.

Niet zo’n lezer? Er is ook een dagboekvariant: ‘Huwelijksdagboek: Een zegel op je hart’.

3. Nynke Nijman – De relatie-apk

Je dénkt betrokken te zijn op elkaar, terwijl je – door drukte, communicatieproblemen of wat dan ook – elkaar langzaam uit het oog verliest. Dat kan anders. Volgens psycholoog en relatietherapeut Nynke Nijman moeten we onze relatie continu onderhouden: een apk dus. Ze geeft concrete tips en praktijkvoorbeelden aan de hand van thema’s zoals seks, communicatie, kinderen en ziekte, om je relatie de liefde en aandacht te geven die ze nodig heeft.

4. Karin Wagenaar – Relaties, hoe doe je dat? 

De situatie waarin je bent opgegroeid, heeft invloed op hoe je als volwassene relaties aangaat. Zo kun je als jong kind al hechtingsproblemen ontwikkelen. Hoe dat zit, legt relatietherapeut en GZ-psycholoog Karin Wageneer op een heldere manier uit. Haar inzichten helpen je om je eigen gedrag én dat van de ander beter te begrijpen, om uiteindelijk je relatie te versterken. Ze baseert zich op de Emotionally Focused Therapy (EFT), een methode die emoties gebruikt als basis voor verandering.

Meer lezen over relaties?

Schrijf je in voor onze maandelijkse relatienieuwsbrief

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

5. Cocky Drost – Ik wil heel dicht bij je zijn 

Voor veel christenen is seks een taboe – en dat doorbreekt relatiecoach Cocky Drost maar al te graag. In haar boek ‘Ik wil heel dicht bij je zijn’ legt ze uit hoe belangrijk seks is in de relatie en hoe je hierin kunt groeien, inclusief praktische tips. Daarbij gaat het volgens haar niet alleen over lichamelijke, maar ook over emotionele naaktheid: elkaar echt kennen, is iets van Gods onmetelijke liefde doorgeven aan je geliefde. En dan is seks een stukje hemel op aarde.

6. Annemarie van Heijningen – Getrouwd zijn is de hemel niet

“Een foto liegt niet. Ik zag dat Michel voor de zoveelste keer met zijn riem een lusje had overgeslagen (irritant, irritant, irritant). Bij de kus krampte de lach om zijn kaken. Om de idiote schijnvertoning. Om de fotograaf, die hem aanmoedigde mij in mijn kont te knijpen. Om het feit dat hij poseren haat en er opnieuw in was getrapt.”

We kennen Annemarie van Heijningen-Steenbergen van haar herkenbare, luchtige én kwetsbare verhalen – een ook met haar boek ‘Getrouwd zijn is de hemel niet’ – weet ze de lezer te raken. Ze noemt het huwelijk ‘een verduiveld lastig verbond (…) Met – God zij dank – een hemels tintje.’

7. Jacoline Steegstra – Liefde kun je leren 

In haar boek ‘Liefde kun je leren’ reikt relatietherapeut Jacoline Steegstra – zelf nu zo’n dertig jaar getrouwd – zeven bruikbare sleutels aan voor een hechte relatie. Getrouwd zijn voor het leven is een kunst – maar het is zeker haalbaar wanneer je onvoorwaardelijk voor elkaar kiest en bereid bent je te verdiepen in hoe de liefde werkt. En dan krijg je gewoon zin om ermee aan de slag te gaan.

Een extra tip: Onderstboven, de special over liefde en relaties van de EO. Met informatieve artikelen en praktische oefeningen. Én, je ontvangt gratis een online training (t.w.v. 24,95) over communicatie in je relatie. 

Relatietest: welk type lover ben jij?

Lees ook over:

Relatietest: welk type lover ben jij?

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--