Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De 8 leukste schaatsbanen van Nederland

Haal de ijzers maar uit het vet!

Wat is er tijdens de koude winterdagen nou gezelliger dan samen met familie en vrienden leuke activiteiten ondernemen? Schaatsen mag dan zeker niet ontbreken. Haal de ijzers maar weer uit het vet, want Eva zet de acht leukste schaatsbanen van Nederland op een rij.

Deel:

1. Flevonice – Biddinghuizen 

Ook al is het niet koud genoeg voor natuurijs, bij Flevonice krijg je toch het gevoel dat je op natuurijs schaatst. Dit komt door de ligging van de schaatsbaan. Die ligt namelijk rondom een vijver, midden in de natuur. De baan is 2,5 kilometer lang en is daarmee de langste openluchtkunstijsbaan ter wereld. Overdag zijn er kilometers aan weilanden en bossen te zien tijdens het schaatsen. Ook zijn er onderweg twee rustpunten voor een korte stop. Voor de kinderen is er een ice funpark met krabbelbaan, glijbaan en speeltoestellen. Ook worden er schaatstoertochten gehouden. Geen zin om te schaatsen? Dan kan het spel ijssjoelen worden gespeeld. Dit moet van tevoren wel even worden gereserveerd.

2. Cool event- Scheveningen 

Deze overdekte schaatsbaan, gelegen naast de Pier in Scheveningen, is uniek vanwege het uitzicht op strand en zee. Daarnaast is er ook een grote overdekte schaatsbaan van 600 m2 aan het Kurhausplein met gezellige muziek en lichtjes om helemaal in winterse sferen te komen. Voor wie wat lekkers wil zijn er op het plein verwarmde terrassen, waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Ook zijn er prachtige ijssculpturen te bekijken in de gekoelde tent op het strand naast de overdekte schaatsbaan. Kinderen kunnen zich op sommige dagen laten schminken, dansen, meedoen aan een kleurwedstrijd en een meet en greet hebben met Anna en Elsa uit de film ‘Frozen’. De ijsbaan naast de Pier en het ijssculpturenfestival zijn geopend t/m 12 januari 2020. Op het Kurhausplein kan je schaatsen t/m 26 januari 2020.  

3. Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem 

Deze tijdelijke schaatsbaan met gekleurde vlaggen en lampjes staat tussen boerderijen, molens en huisjes in het Nederlands Openluchtmuseum. Je krijgt het gevoel dat je terug in de tijd bent. Naast het schaatsen is er ook een sleebaan vlakbij de molen. De schaatsen zijn gratis te huur. Als de kinderen het koud hebben, kunnen ze zich opwarmen door broodjes boven het vuur te bakken of te luisteren naar een winterverhaal. Reken op een lange dag, want het Nederlands Openluchtmuseum heeft ontzettend veel leuke activiteiten. De schaatsbaan is geopend tot en met 19 januari 2020. 

4. Het Amsterdamse winterparadijs – Amsterdam 

De schaatsbaan in het Amsterdamse winterparadijs is 2400 m2 groot. Er kan zowel binnen als buiten worden geschaatst onder een deken van lichtjes. Voor kinderen is er een kinderschaatsbaan. Maar ook voor volwassenen is genoeg te doen, zoals het spel curling. In het sneeuwparadijs kun je met een band van de ijsbaan af roetsjen of door een doolhof lopen. Buiten kun je vanuit een reuzenrad Amsterdam zien. In de avond zijn er in de après- skihut optredens van verschillende artiesten die je bij kunt wonen. Aan horecagelegenheden ontbreekt het niet. Het Amsterdamse winterparadijs is geopend tot en met 5 januari 2020.

5. Winterstation in het Spoorwegmuseum – Utrecht

Waan je door de aankleding van de lampjes en de kerstdecoratie in winterse sferen. Bij deze schaatsbaankan namelijk geschaatst worden tussen de grote treinen. Kinderen die nog een beetje moeten oefenen, mogen schaatsen op een speciale kinderschaatsbaan met oefenrekjes. Elke dag zijn er activiteiten, zoals het rondraaien in de draaimolen, marshmallows roosteren, knutselen en genieten van livemuziek met warme chocolademelk of een glaasje Glühwein. Het Spoorwegmuseum neemt je mee naar een sprookjesachtige omgeving voor een onvergetelijke dag op de schaatsbaan. Winterstation is geopend t/m 5 januari 2020.

6. De Scheg – Deventer 

Wie echt een lekker potje wil schaatsen, is bij De Scheg aan het goede adres. De schaatsbaan is 400 meter lang, maar heeft daarnaast een ijsplein van 1800 m2 waar een slee en schaatsrekjes aanwezig zijn. Voor kinderen is er een speelpool met een klimrots, glijbanen en de mogelijkheid om ijshockey te spelen. In het schaatscafé kun je even tot rust komen met heerlijke warme chocolademelk. Op deze plattegrond kun je alle activiteiten zien.  

7. Winterpaleis het Loo – Apeldoorn

Bij deze tijdelijke schaatsbaan schaats je op het Stallenplein van Paleis het Loo. Schaatsen meenemen is niet nodig, want ze zijn gratis te leen. Naast het schaatsen zijn er ook workshops zoals het leren vouwen van servetten, het maken van kerstdecoratie en een eigen menukaart. Elke dag worden er bijzondere verhalen van het personeel verteld tijdens de theatertour en kun je kijken naar de onderdelen van een feestelijke gedekte tafel voor een koninklijk diner. Winterpaleis het Loo is geopend tot en met 5 januari 2020.

8. Schaatsparadijs IceFun in Sportiom – ’s-Hertogenbosch 

Bij Schaatsparadijs IceFun beleven kinderen ongetwijfeld veel plezier. De bevroren grotten en de hellingen geven een sprookjesachtig gevoel. Dit komt doordat er geen daglicht naar binnen schijnt. Soms komt er zelfs echte sneeuw naar beneden vallen. Je kunt bergopwaarts schaatsen en naar beneden roetsjen via een schaatshelling. Wie zich wil opwarmen kan dat doen met een kop warme chocolademelk en wat lekkers bij het gezellige Scott’s Cabin. IceFun is geopend t/m 26 februari 2020.

Lees ook: december kijktips

--:--