Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"De belangrijkste vraag bij verduurzaming is: Wat doe je zelf?"

Groene kerken & Nederland plant bomen

Een kerk met historie én met een heldere blik op de toekomst. Dat is wat de Groene Nicolaïkerk in Appingedam (Gr) is. Een kerk die iets groens wil doen, vanuit een zorg voor de wereld. Maar wel een beetje leuk graag. “Als je er zelf lol in hebt, dan krijgen anderen er ook lol in.”

Deel:

Groene kerken

“Toen we ons aansloten bij Groene Kerken ontvingen we een bordje van de organisatie dat we op onze kerk konden timmeren. We startten een livestream zodat iedereen mee kon kijken en met de jeugd hebben we het bordje op onze monumentale kerk getimmerd. We hebben grote ambitie om te verduurzamen en zichtbaarheid is dan belangrijk. De belangrijkste vraag is: wat doe je zelf?

Kom zelf in actie en plant een boom!
Kom zelf in actie en plant een boom!

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving! Doe je mee?

Maarten Vieveen is secretaris van de Groene Nicolaïkerk en Bartjan Pennink voorzitter. Naast hun banen aan de Rijksuniversiteit Groningen (Bartjan) en Hanzehogeschool Groningen (Maarten) zetten ze zich vol enthousiasme samen met vier andere leden in om hun kerk te vergroenen. Het liefst met positieve en leuke initiatieven. Een mooi voorbeeld hiervan is de ‘appel- en perenactie’.

Appel- en perenbomen

Bartjan en Maarten vertellen: “Met de appel- en perenactie maakten we verbinding met andere werkgroepen uit de kerk. Enkele van onze kerkleden zijn voormalig vluchtelingen uit Armenië. Zij zochten naar een manier om financiële steun te geven aan projecten daar en wij wilden graag een nieuw duurzaamheidsproject opzetten. In onze omgeving staan veel appel- en perenbomen, waarbij vaak fruit over blijft. Dat vonden we verspilling. Het is zonde om niet te gebruiken wat moeder aarde oplevert."

"Het mooie aan de actie was dat iedereen mee kon doen. Ook al had je maar één appel- of perenboom in de tuin staan; ook dan kon je bijdragen. We lieten het sap persen en hadden honderden flessen vol die we verkochten. Met de opbrengst steunden we een Armeens bijenproject.”

Klein en concreet

De wens voor verduurzaming kwam vanuit de kerkgemeente zelf. Bartjan: “We willen graag iets doen, het liefst grote stappen nemen. Maar tegelijkertijd willen we mensen ook niet tegen de haren in strijken. Niet met een vingertje wijzen en beleren, maar op een ludieke manier anderen enthousiast maken voor onze plannen. Het moet vooral klein, concreet en aardig blijven.”

Dat kleine stappen van grote waarde kunnen zijn, weet de kerk als geen ander. Zo wordt er alleen verantwoorde Max Havelaarkoffie geschonken, zijn de plastic koffiekopjes en roerstaafjes in de ban gedaan. Ook staat sinds kort De Groene Kast naast de ingang: een kast waarin je gebruikte spullen kan plaatsen, een ander mag dit er weer uit halen. Een soort ruilboekenkast voor spullen om hergebruik te stimuleren.

Volg Nederland plant bomen op Instagram
Volg Nederland plant bomen op Instagram

Blijf op de hoogte van mooie duurzaamheidsinitiatieven, de leukste boswachters en inspirerende video's.

Jeugd en duurzaamheid

Een ander belangrijk aandachtspunt is het betrekken van de jeugd. Maar hoe laat je een groot thema als vergroening leven bij jongeren? Maarten: “We hebben verschillende projecten waarin we onze jongeren benaderen en vragen mee te denken en mee te bepalen.

Een leuk voorbeeld is de rap Beterweter die we in het Gronings gemaakt hebben. De tekst hebben we samen geschreven. Op die manier kunnen we jongeren op een laagdrempelige manier laten kennismaken met het onderwerp.”

Lokale oplossingen

Bartjan: “We dragen bij aan de klimaatbewustwording in onze gemeente. Iedereen kan in z’n eigen tempo meedoen. Het scheelt dat we vanuit de kerk gewend zijn om dingen samen te doen, waardoor dit soort projecten vrij snel worden opgezet. En bij de meeste mensen heerst toch ook de gedachte Je bent niet alleen op deze aarde. Het klimaatprobleem is een complex mondiaal probleem, maar gelukkig kunnen we op lokaal niveau eenvoudiger oplossingen bedenken en uitvoeren.”

Groene Kerken

Belangstelling in het werk van Groene Kerken? Lees verder op GroeneKerken.nl 

--:--