Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Goede voornemens: want waarom zou je het niet doen?

Wat kun je dit jaar beter doen, voor jezelf, je medemens en de wereld waarop je leeft? Wilbert helpt je op weg met haalbare, praktische tips.

Deel:

Een nieuw jaar: tijd voor goede voornemens. Misschien denk je dat het niet uitmaakt wat we doen, bijvoorbeeld na het lezen van dit soort artikelen. Maar ik denk dat het toch een goed idee is om soms tegen beter weten in te denken: waarom zou ik het niet doen? 

En wat zijn dan de dingen die je het beste kunt doen? Een lijstje:

1 Begin met het lezen van deze column, waarin ik vertel over het boek Drawdown. In dit boek staat opgesomd welke keuzes het meest uitmaken.

2 Eet minder vlees. Helemaal stoppen kan natuurlijk ook. Of probeer een maandje een vega dieet uit. Op deze website word je begeleid en vind je lekkere recepten. 

3 Probeer jezelf aan te wennen om eerst twee keer na te denken voor je een nieuw product kost: heb ik het echt nodig? En kan ik niet tweedehands kopen? 

4 Lees én doe deze blog van Merel Wildschut, boordevol tips om je meer te focussen op datgene wat het leven zo mooi maakt. Als je dit soort dingen vaker doet kom je wellicht wat meer tot rust, en ga je beter voor jezelf zorgen.

5 Ik zei het al vaker: ga eens op bezoek bij een boer. Daar leer je meer over je eten en krijg je meer begrip voor de pijn die er op dit moment bij boeren is. 

6 Doe ook dingen dichtbij, op kleine schaal en met de buurt. In een tijd waarin sommige dingen zo groot en onveranderlijk lijken kan het je het gevoel geven dat het toch iets uitmaakt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Buurkracht

7 Denk wat vaker: waarom ook niet? Misschien maken al die kleine dingen die je doet wel niks uit, maar misschien ook wel. Het mooie daaraan is dat je het nooit van tevoren kunt weten. En als iets niet uit heeft gemaakt, dan heb je er alsnog van geleerd. 

Op een mooi nieuw jaar, waarin we beter voor de aarde en voor elkaar zorgen en elkaar misschien net weer een beetje leren kennen. 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--