Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Bijbel zegt weinig over seks. Waarom maken christenen er dan zo’n punt van?

Deel:

Christenen laten zich nooit gaan in bed. En ze doen het met zwarte sokjes aan. Vooroordelen genoeg, maar zijn ze ook waar? Hebben christenen andere seks dan niet-christenen? Relatiecoach Cocky legt het uit.  

Ik krijg nog weleens de vraag of christenen andere seks hebben dan niet-christenen. Ik moet er altijd een beetje om glimlachen – maar eigenlijk begrijp ik ’m heel goed.

Er bestaan rond christenen en seks een hoop vooroordelen. Christenen doen het alleen in het donker. Christenen doen het alleen om kinderen te krijgen. Christenen laten zich nooit gaan in bed. Misschien ken jij nog wel andere, vaak preuts-georiënteerde clichés. En ik denk eigenlijk dat er nog wel iets in zit ook…

Seks was voor de voortplanting

Toen het christendom nog jong was (zo rond het jaar 400) werd seks bestempeld als iets heel zondigs. Het was iets wat alleen diende voor de voorplanting. Lang is de kerk meegegaan in die gedachte. Pas rond de Reformatie (in de 16e eeuw) werd ingezien dat seks veel meer doelen diende. Seks werd weer een wat aangenamere bezigheid, die niet enkel gepaard ging met schaamte en schuld.

Toen in de jaren zestig van de vorige eeuw de seksuele moraal heel vrij werd, reageerde de kerk daarop door juist een heel streng standpunt in te nemen. De ‘zonde tegen het zevende gebod’ werd in de kerk als zeer ernstig beschouwd. Sommige mensen zagen het zelfs als hun eervolle plicht om de seksuele moraal met hand en tand te verdedigen. (Waarschijnlijk omdat dit hun eigen boezemzonde was, denk ik dan. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten immers…)

Een heilig en rein leven was immers een belangrijke pijler van het christendom? Het contrast tussen liberaal en christelijk werd, vooral ook op seksueel gebied, heel duidelijk zichtbaar.

Seks werd iets van ‘de wereld’

Ergens is daar de baby met het badwater weggegooid. Seks werd iets van ‘de wereld’, iets waar christenen zich – zeker niet openlijk – mee bezig moesten houden. Er is voor veel christenen rondom seks een zweem van zonde en schuld ontstaan. Misschien dat daar de ongemakkelijke verhouding tussen christenen en seks wel vandaan komt.

Mensen vragen vaak: ‘Wat zegt de Bijbel over seks?’ Een pasklaar antwoord heb ik niet op die vraag. Wat mij wel opvalt is dat de Bijbel eigenlijk níet zoveel zegt over seks. Ik denk eigenlijk dat christenen er een groter punt van maken dan dat de Bijbel doet.

Seks is vaak een zoektocht

Christenen hebben helemaal geen andere seks dan niet-christenen. Maar voor veel christenen is het vaak nog wel een zoektocht. En ja, dat kan mensen op een bepaalde manier belemmeren om echt van seks te genieten.

Dat geldt trouwens ook voor niet-christenen. Het vooroordeel dat maar in het wilde weg met Jan en alleman het bed wordt gedeeld of dat je geen normen en waarden hebt op seksueel gebied als je niet christelijk bent, klopt absoluut niet. Een collega uit Amsterdam merkt dat in haar praktijk dezelfde vragen worden gesteld als in mijn praktijk op de Biblebelt.

Je vragen en onzekerheden rondom seks zijn dus gewoon menselijk. En helemaal niet iets waar alleen christenen last van hebben…

Boek Ik wil heel dicht bij je zijn - Cocky Drost

Meer over dit onderwerp vind je in Cocky’s boek ‘Ik wil heel dicht bij je zijn’. Het verschijnt in januari 2017 bij Boekencentrum

Geschreven door

Cocky Drost

--:--