Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De eigenzinnige jeugdfilms van Burny Bos staan dit jaar centraal op het Cinekid Festival

Wie opgroeide in de jaren tachtig en negentig zal hem misschien vooral kennen als de opgewekte dierenvriend uit de Ko de Boswachtershow op de radio en tv. Maar Burny Bos deed achter de schermen nog veel meer om Nederlandse kinderen te amuseren en uit te dagen.

Deel:

De voormalige tekenleraar stond aan de wieg van het VPRO-programma Villa Achterwerk, schreef in totaal zo’n veertig kinderboeken en werkte als scenarioschrijver en filmproducent mee aan zo’n zestig jeugdfilms en -series.

Bos is inmiddels 78 en maakte onlangs bekend dat hij ongeneeslijk ziek is. Daarom staat zijn werk dit jaar centraal op het jeugdfilmfestival Cinekid, dat traditiegetrouw in de herfstvakantie plaatsvindt op verschillende plekken in het land. Als zijn gezondheid het toelaat, zal Bos zelf regelmatig te vinden zijn op de hoofdlocatie in Amsterdam-Noord.

Typerend voor de films van BosBros, het bedrijf dat Burny Bos in 1989 oprichtte, is de prettig eigenzinnige toon. Het jonge publiek wordt niet te infantiel of moralistisch aangesproken, maar krijgt indirect wel wat mooie levenslesjes mee. Voor Bos is dat educatieve element essentieel, zegt hij in interviews. Met zijn werk gaat hij onomwonden de strijd aan met dom, druk lopendebandvermaak.

Het grootste wapenfeit van BosBros blijft waarschijnlijk de Annie M.G. Schmidt-verfilming Abeltje uit 1998. Niet omdat die film nou overdreven goed is, maar omdat Bos destijds wilde aantonen dat een grote Nederlandse familiefilm best kon concurreren met blockbusters van Disney en Spielberg. Hij kreeg gelijk: Abeltje trok zo’n miljoen bioscoopbezoekers – destijds ongekend – en zette daarmee een nieuwe standaard voor Nederlandse jeugdfilms.

Later maakte BosBros nog veel meer Schmidt-verfilmingen, waarvan Minoes uit 2001 het leukst blijft. Andere hoogtepunten uit de catalogus zijn de kleuterserie Knofje (2001) en films als Het paard van Sinterklaas (2005), Brammetje Baas (2012) en Kapsalon Romy (2019) – die trouwens allemaal werden geschreven door Burny’s dochter Tamara Bos. Een paar van deze titels zijn tijdens Cinekid in de bioscoop te zien, de rest is online te huren. Ook een prima idee in de herfstvakantie.

Cinekid Festival

15 t/m 30 oktober op locaties in het hele land. Zie www.cinekidfestival.nl voor het volledige programma en reserveringen.

Beeld: ANP

Geschreven door

Rick de Gier

--:--