Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De EO op de radio: wat verandert er in 2021?

Belangrijkste veranderingen op NPO Radio 2 en 5

Deel:

Na de jaarwisseling ziet de EO-programmering op NPO Radio 2 en 5 er anders uit. Vertrouwde programma’s verdwijnen, maar leven soms voort in een nieuw jasje. Steeds vaker kunnen we ‘radio luisteren’ wanneer we dat maar willen, via de podcast. Dit zijn de belangrijkste veranderingen.

Martine in de morgen

Bij Martine in de morgen, dat tot de jaarwisseling Holy Hits heette, beleeft Martine ten Klooster samen met de luisteraars de start van de zaterdag. Waar voor de één het weekend begint, is de ander hard aan het werk. Martine voorziet de luisteraar van (nieuwe) muziek vol verhalen, twijfels, geloof, hoop en liefde.
Iedere zaterdag, 4.00 uur, NPO Radio 2

Podcast Holy Hits blijft bestaan

In 2021 verschijnen iedere week nieuwe afleveringen van de podcast Holy Hits, die wel blijft bestaan. In deze podcast praat Martine met Matthijn Buwalda en Bert Bos over trends, ontwikkelingen en releases rondom muziek en zingeving. 

Nieuw op de radio: Niet Alleen

Juist in coronajaar 2020 zagen we wat mensen voor elkaar kunnen en willen betekenen. Net als Bert van Leeuwen op televisie deed, wil radio-dj Henk van Steeg in het radioprogramma Niet Alleen een platform bieden aan mooie hulpverleningsinitiatieven. “We voelen ons vaak machteloos, maar er zijn ook momenten waarop we wél het verschil kunnen maken,” vindt Henk.
Iedere zondag, 18.00 uur, NPO Radio 5

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Henk van Steeg Niet alleen EO Radio 2021.jpg
Radio-dj Henk van Steeg presenteert iedere zondag 'Niet Alleen' op NPO Radio 5. Credits: Willem Jan de Bruin en Shutterstock.

De Kloosteravond

In oktober werd Martine ten Klooster de nieuwe presentator van Thank God It’s Sunday op zondagavond. Ze nam het stokje over van Henk van Steeg. “Na drie maanden is het tijd om het te omarmen als een programma dat bij me past,” zegt Martine. “Daarom maken we er De Kloosteravond van. Een knipoog naar mijn achternaam en naar de EO.”
Iedere zondag, 22.00 uur, NPO Radio 2

Nieuw tijdstip: Nederland Zingt Gospel

Dit bekende programma verhuist van de zaterdagmorgen naar de zaterdagavond. Presentator Remco Hakkert laat de luisteraars genieten van de mooiste gospelmuziek. De liederen in Nederland Zingt Gospel gaan over wie God wil zijn als het leven moeilijk is, of als het leven juist tot dankbaarheid stemt. Een sfeervol programma vol hoopvolle muziek.
Iedere zaterdag, 20.00 uur, NPO Radio 5

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Nederland Zingt Gospel EO Radio 2021
'Nederland Zingt Gospel' verhuist in het nieuwe jaar naar de zaterdagavond. Credits: Willem Jan de Bruin en Shutterstock.

Nu ook in het weekend: Thuis op 5

Net als vorig jaar biedt het dagelijkse latenightprogramma Thuis op 5 relaxte muziek, het woord van de dag en een dagsluiting. Petra de Joode is iedere werkdag de presentator van dit programma, dat voortaan ook in het weekend te beluisteren zal zijn. Op zaterdag en zondag neemt Gerja Wolf de presentatie voor haar rekening.
Zaterdag t/m donderdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Programma’s verdwijnen, sommige door als podcast

EO Live, Musica Religiosa, Onderweg en Zin, Zout en Zegen zijn in 2021 helaas niet meer te horen op NPO Radio 5. De laatste twee programma’s blijven wel bestaan, maar in een andere vorm. Voortaan zijn ze op ieder gewenst moment te beluisteren als podcast:

Podcast 'Levensbepalend'
Het interviewprogramma Onderweg begint aan een nieuw bestaan als podcast en heet voortaan Levensbepalend. Elsbeth Gruteke gaat in deze podcast een uur lang in gesprek met een gast over geloof, werk en leven. Deze podcast is vanaf maandag 25 januari beschikbaar.

Podcast 'Het verschil'
Het radioprogramma Zin, Zout en Zegen gaat door als de podcast Het verschil, die vanaf dinsdag 2 februari te beluisteren is. In elke aflevering van deze podcast zien we waar geloven in de samenleving het verschil maakt, aan de hand van een portret van een persoon of plaats.

Luisteren naar EO-podcasts? Ga naar EO.nl/podcasts of naar de bekende postcast-apps en zoek op de titel van het programma.

Beeld: Willem Jan de Bruin en Shutterstock

Geschreven door

Bart van Delen

--:--