Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De HuizenFixers springen te hulp:

‘Geen mogelijkheid blijft onbesproken’

In het EO-programma De HuizenFixers schiet presentator Rachel Rosier mensen te hulp die dringend een (nieuwe) woning zoeken. In elke aflevering worden twee kandidaten gevolgd die al van alles hebben geprobeerd, maar zonder succes. Samen met de experts - architect Maarten Nieuwenhuize en interieurstyliste Odette Simons - gaat Rachel op zoek naar passende oplossingen.

Deel:

“Met De HuizenFixers snijden we als EO een actueel maatschappelijk probleem aan”, vertelt Rachel. “We horen en lezen allemaal weleens over de problemen op de huizenmarkt. Met name dat het voor starters eigenlijk niet mogelijk is woonruimte te vinden. In het programma De HuizenFixers krijgen deze vaak wanhopige mensen een gezicht en vertellen we hun schrijnende verhaal. Bijvoorbeeld dat van Nienke. Zij studeert en woont in een studentenhuis wanneer ze ontdekt dat ze al 28 weken zwanger is. Sinds de geboorte van haar dochtertje Ella ruim twee jaar geleden, zit Nienke nog steeds in het studentenhuis terwijl dochter Ella bij Nienkes ouders woont. Straks studeert Nienke af en komt ze op straat te staan. Hoe schrijnend is dat?”

Verrassende resultaten

Rachel bezoekt de kandidaten in hun huidige woonsituatie en leert hen beter kennen. Met die informatie op zak gaat het HuizenFixers-team aan de slag. Architect Maarten en interieurstyliste Odette zoeken samen met Rachel naar een woonoplossing die past binnen de wensen van de betreffende kandidaat. Met vaak zeer verrassende resultaten. “Eigenlijk staan alle kandidaten al jarenlang ingeschreven in de sociale huursector,” vervolgt Rachel, “maar er is een eindeloze wachtlijst en ze komen er gewoon niet tussen. Om wanhopig van te worden! Wij gaan hen in deze tijd van hoge woningnood heel concreet een handje helpen, waarbij we out of the box denken en er geen mogelijkheid onbesproken blijft.”

Er moest een andere oplossing komen

Wonen op een bedrijventerrein

Rachel gaat ook op bezoek bij Marleen (40). Zij woont sinds het stuklopen van haar relatie samen met haar twee kinderen in een kleine woonruimte boven een bedrijf op een industrieterrein. Naast het feit dat de locatie niet ideaal is, is er ook veel overlast van verkeer en is het bovenal onveilig voor de kinderen om buiten te spelen. Rachel: “Marleen had slechts één kleine slaapkamer in het appartementje. Haar puberdochter sliep dus al jarenlang bij Marleen op dezelfde kamer, en haar zoontje sliep zelfs noodgedwongen bij Marleen in bed. Je voelt aan alles dat dit gewoon niet klopt, en dat het zo niet langer kan. Er moest een andere oplossing komen.”

Huizenmarkt op slot

In de uitzendingen van 14 en 21 februari maken we kennis met Miranda Tollenaar (48), die in haar eentje dochter Mica (5) adopteerde. “Na een adoptieprocedure die maar liefst elf jaar duurde, mocht ik in mei 2022 eindelijk mijn dochter ophalen uit Haïti”, vertelt Miranda. “Tot het laatst was haar komst onzeker. Ik vond het dus erg risicovol om mijn appartement met één slaapkamer te verkopen voor iets groters. Toen uiteindelijk duidelijk werd dat de adoptie definitief door zou gaan, zat de huizenmarkt compleet op slot. Als eenverdiener maakte ik geen enkele kans op een ruimere woning.”

Denken in oplossingen

Terwijl Miranda in Haïti is om Mica op te halen, gaat het team van De HuizenFixers samen met wat familieleden van Miranda aan de slag. “Tijdens een enorme omslag in mijn leven stond het complete team met hun expertise klaar om mee te denken in oplossingen. Mijn huisje werd op creatieve wijze omgebouwd van eenkamerappartement naar een gezinsvriendelijke woning waarin Mica een eigen plekje kreeg. Ik was erg blij en verrast met het bijzondere en verbazingwekkende resultaat.”

Maar dit was nog niet alles. Na een paar maanden bleek het team van De HuizenFixers nóg een verrassing voor Miranda en Mica in petto te hebben. “Het leek onmogelijk, maar het is de programmamakers gelukt andere, ruimere woonruimte voor ons tweetjes te vinden. Echt een onverwacht wonder, een knipoog uit de hemel. Ik ben er enorm dankbaar voor.”

De HuizenFixers

Iedere dinsdag om 21.25 uur, NPO 3

De HuizenFixers Mica en Rachel ROsier

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--