Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De kerstfilms van 2022

Rick de Gier tipt de leukste kerstfilms

De kerstfilm is uiteraard geen nieuw fenomeen, maar de laatste jaren heeft het genre wel bizarre proporties aangenomen. In navolging van Amerikaanse tv-zenders als The Hallmark Channel leveren streamingdiensten als Netflix en Prime Video in het najaar tientallen nieuwe december-romcoms, kerstmankomedies en winterpretspecials.

Deel:

Deze films zijn allemaal volgens dezelfde geijkte formules in elkaar gezet. En dit zijn, voor alle duidelijkheid, geen films die bedoeld zijn om prijzen te winnen, maar meer om – soezerig van de glühwein – over je heen te laten komen op de bank.

Wat biedt de oogst van 2022? Ik heb (bijgestaan door vrouw en dochter) geprobeerd de krenten uit de pap te vissen, maar dat viel eerlijk gezegd nog niet mee. Eerst de romcoms. In Your Christmas or Mine?(Prime Video) belanden twee prille geliefden op kerstavond per ongeluk bij de verkeerde familie – hij bij die van haar, zij bij die van hem. Aardig gegeven, wel vrij geforceerd uitgewerkt. In Falling for Christmas(Netflix) speelt Lindsay Lohan een kakmadam die haar geheugen verliest en wordt opgevangen door een bescheiden herbergier. Voor de kluchtliefhebber. Het best te pruimen is nog The Noel Diary (Netflix), waarin een beroemde schrijver na het overlijden van zijn moeder naar zijn geboortedorp trekt en daar – uiteraard – een leuke vrouw ontmoet. Mierzoet, maar de personages zijn innemend.

Qua familievermaak is het aanbod net iets gevarieerder. In de bioscoop draait Hotel Sinestra, een vrolijke, tikje dwarse sprookjesfilm over een groep kinderen op skivakantie, die hun ouders weg wensen – en vervolgens tot hun schrik hun zin krijgen. Ook heel aardig is A Christmas Mystery (HBO Max), waarin een paar kinderen voor detective spelen na de verdwijning van een geliefde kerstbel in hun dorp. Voor Marvel-fans is er The Guardians of the Galaxy Holiday Special (Disney+), een totaal onzinnig maar best grappig curiosum. En mijn eigen favoriet, ten slotte, is Shaun the Sheep: The Flight Before Christmas. De klei-animatiefilms van de Britse Aardman-studio zijn eigenlijk altijd komisch en hartverwarmend, en deze titel is geen uitzondering.

Al met al een tikje mager. Maar Jort van Slooten tipt een mooi rijtje alternatieve films voor de feestdagen.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--