Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De knappe en heldhaftige Judith

De mooiste vrouw ter wereld die een generaal onthoofd nadat hij meer wijn had gedronken dat hij ooit in zijn leven op een dag had gedronken. Deze uitzending gaat over de knappe en heldhaftige vrouw Judith.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Haar stad – de fictieve stad Betulia – wordt belegerd door de Assyrische generaal Holofernes, een legeraanvoerder van Nebukadnessar II. De situatie voor de stad is onhoudbaar en ze staan op het punt zich over te geven. Maar dan stapt Judith naar voren en zij probeert met een list de stad te redden. Ze trekt naar het kamp van Holofernes, onder het mom van ‘inlichtingen verschaffen over hoe de Assyriërs de stad het beste kunnen innemen’. Judith blijft een paar dagen in het kamp. Holofernes valt als een blok voor haar schoonheid en nodigt haar uit voor een feestmaal – het moment waarop Judith heeft gewacht. Daar onthoofdt ze hem.

Deze bloeddorstige geschiedenis is een dankbaar onderwerp geweest voor de kunst. Je wordt meegenomen langs de schilderijen van Rembrandt van Rijn, muziek van Antonio Vulvaldi en Arthur Honegger. We leren Judith kennen als sterke vrouw, femme fatala of toch een slachtoffer van seksueel geweld? Ze streed in ieder geval hardvochtig voor de goede zaak, vastbesloten om haar volk te gaan helpen en bevrijden.  

In deze aflevering hoor je Ab Nieuwdorp, Alain Verheij, Allard Amelink en Lieke Wynia.

Hier vind je alle achtergrondinformatie over de uitzending. 

--:--