Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'De laatste dagen van Jan' in Crux

Zaterdag, 19.15 uur, NPO 2

Deel:

Vorig jaar steeg het aantal euthanasie gevallen met 10 procent naar een kleine 8000 mensen.  Ook Jan Nijenhuis, die we zaterdag ontmoeten in Crux (EO), wil euthanasie. Een keuze die hij als christen heel bewust vanuit zijn geloof heeft gemaakt. 

Jan is 53 en woont alleen met zijn twee poezen in het Groningse dorp Grootegast. Nog niet zo heel lang geleden had hij zijn zaakjes goed voor elkaar. Succesvol lopende bedrijven en een gelukkig gezin. Maar een aantal beroertes gooide roet in het eten. Fysiek werd Jan hulpbehoevend, zijn huwelijk liep op de klippen en hij raakte alles kwijt. 

Wil je naar aanleiding van dit artikel doorpraten? Heb je op dit moment hulp nodig? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Lichamelijk lijdt hij nog dagelijks veel aan de gevolgen van de beroertes. Na een lange tijd van voorbereiding en procedures, staat Jan nu aan de vooravond van zijn euthanasie. Maar dan opeens gaat alles anders dan hij voorzien had.  

Crux

Het EO-programma Crux volgt christenen in uiteenlopende situaties. Hoe helpen geloof, principes en idealen hen bij het maken van hun keuzes? Deze week ontmoeten we Jan Nijehuis, die vertelt waarom hij voor euthanasie heeft gekozen. 

Zaterdag 30 april, 19.15 uur, NPO 2

Kijk hier de uitzending terug op NPO Start

Geschreven door

Bart van Delen

--:--