Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcast ‘Eerst dit voor kids’ laat kinderen Bijbelverhalen op een nieuwe manier beleven

Eeuwenoude verhalen eigentijds verteld

In de 6-weken durende podcast ga je mee met Daan die samen met zijn zusje en ouders gaat verhuizen. Iedere dag komt er een ander verhuisklusje om de hoek kijken en vertelt Daans vader tijdens deze werkzaamheden verschillende verhalen uit de Bijbel. Eerst dit voor kids is gericht op kinderen van 9 tot en met 12 jaar en is een vervolg op de volwassen variant Eerst dit.

Deel:

In de eerste aflevering stuitten vader en zoon tijdens het opruimen op de Bijbel van Daans overgrootmoeder. Daan vindt het een supersaai boek met sprookjes. ‘Hoe kunnen verhalen die honderden jaren geleden gebeurd zijn iets met mij te maken hebben?’, vraagt hij aan zijn vader. ‘Misschien heeft het oude boek je wel meer te vertellen dan je denkt,’ krijgt hij als antwoord terug.

Belevingswereld

In de afleveringen passeert een scala aan Bijbelverhalen en -personages de revue. Het begint in Bethlehem, bij de geboorte van Jezus, vervolgens wordt er toegewerkt naar de opstanding. Daarnaast is het Oude Testament ook onderdeel van de afleveringen, en komen er gelijkenissen voorbij.

Hoe kan het nou dat Maria zwanger werd zonder man?

De verhalen worden verteld vanuit de belevingswereld van Daan. Hij stelt vragen die andere kinderen ook hebben over de verhalen. Hoe kan het nou dat Maria zwanger werd zonder man? Wat zijn Schriftgeleerden? En bestaat de duivel? De verhalen komen nog meer tot leven door verschillende vertelstemmen en sfeergeluiden. Zo hopen de makers dat de kinderen de verhalen op een nieuwe, laagdrempelige manier beleven.

Eerst dit

De voorloper van de nieuwe podcast bestaat al een tijdje: Eerst dit. Dat is ook een Bijbelpodcast waarbij je dagelijks naar een Bijbellezing en overdenking kunt luisteren. Wilfred van Fijn, bedenker en projectleider van Eerst dit voor kids, geeft aan dat veel ouders met hun kinderen naar de volwassen variant luisteren. Ze willen graag dat hun kinderen bekend worden met de verhalen uit de Bijbel. “Die podcast is voor jonge kinderen wat te hoog gegrepen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een concept dat voor kinderen aantrekkelijk is.”

Waar Daan in de eerste aflevering nog een beetje moest wennen aan de Bijbel kan hij de dagen erna niet wachten op de volgende verhuisklusjes, om zo meer te horen over de Bijbel.

De afleveringen duren ongeveer 7-8 minuten en de podcast is een samenwerking van de EO, IZB en NPO Zapp. Beluister de afleveringen nu hier!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De volwassen variant Eerst dit heeft deze maand een Dutch Interactive award gewonnen. Lees hier meer over deze mooi erkenning.

Lees ook: Sela Podcast: een kijkje achter de Sela-schermen

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Daniëlle Naberman

--:--