Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Oden van Salomo over nieuw leven

Gratis paas-cd 'Daarom Pasen'

Het is sinds een aantal weken mogelijk de gratis cd 'Daarom Pasen' te bestellen. Met deze cd wil de Protestantse Kerk in Nederland mensen op toegankelijke wijze laten ervaren waar het met Pasen écht om draait. De actie is een vervolg op de actie 'Daarom Kerst', waarbij 35.000 gratis cd’s werden verstuurd.

Deel:

“Pasen is voor veel mensen het feest van paaseieren en een paasbrunch,” zegt organisator Daan Damsteeg. “De echte betekenis van Pasen kennen we helaas steeds minder. Pasen is het feest waarop we mogen vieren dat Jezus opstond uit de dood. Dat het kruis niet het einde is, maar een nieuw begin van verzoening tussen God en mensen. Het wonderbaarlijke verhaal van Gods liefde en genade voor alle mensen. Dat cadeau willen we graag delen via deze gratis cd."

De Protestantse Kerk in Nederland heeft dit jaar gekozen voor een cd met een aantal onbekende, vroegchristelijke liederen: de Oden van Salomo. Deze liederen zijn pas in 1909 opnieuw ontdekt door James Rendel Harris. Met een team tekstschrijvers en muzikanten ging componist en producer Sjoerd Visser aan de slag om de Oden op een zo fris mogelijke manier te vertalen naar hedendaags Nederlands, met daarbij muziek die het hart van de Oden raakt.

Waar komen de Oden van Salomo oorspronkelijk vandaan?
“In totaal zijn er 42 Oden,” vertelt Sjoerd. “Ze zijn overgeleverd in het Syrisch, een vorm van het Aramees. Dat is de taal die Jezus en Zijn leerlingen spraken, maar die tegenwoordig weinig aandacht krijgt. Na de verwoesting van de Joodse tempel in Jeruzalem werd het Grieks de belangrijkste taal van het christendom. Daarmee ging de rijke geloofsbeleving van de Aramese christenen voor de meeste mensen verloren. Een groot gemis.”

Wat hebben deze Oden met Pasen te maken?
De Aramese christenen zongen meeslepende feestliederen, over de Messias die hen opzoekt in hun uitzichtloze situatie. In bloemrijke taal en in krachtige beelden beschreven ze hun diepe liefde voor hun Redder. Zoals in de nieuwe Ode die op de Daarom Pasen-cd staat: ‘Het diepe water’, Ode 29. Het refrein gaat als volgt: ‘U trekt mij uit het diepe water. Ik lag voor dood, ik was verdwaald. Nu U mijn lichaam op komt rapen hoop ik op U, maakt U mij nieuw.’ Het water staat symbool voor doodgaan. Maar God trekt ons uit het water, zodat we nieuw leven ontvangen. De cd bevat Oden die gaan over het nieuwe leven dat we hebben ontvangen, omdat Jezus onze zonden heeft gedragen aan het kruis. Hij is opgestaan zodat wij kunnen leven door Hem. Deze unieke geloofsschat willen we heel graag doorgeven.”

Concerten

Er zijn ook twee concerten met De Oden van Salomo: op 13 maart in Biddinghuizen en op 29 maart in Zwijndrecht.
Meer informatie en tickets via www.zingenindekerk.nl

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--