Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'De Ongelooflijke Podcast' nu ook op de radio én live

‘We hopen een heel nieuw publiek aan te spreken’

Het is een van de meest succesvolle podcasts van NPO Radio 1. 'De Ongelooflijke Podcast' wordt wekelijks door ongeveer 20.000 mensen beluisterd. En dus komt de podcast sinds begin van dit jaar ook op de radio, op een volgens presentator David Boogerd “legendarisch tijdstip”.

Deel:

De Oekraïne-oorlog, coronacomplotten, het Nederlandse slavernijverleden – presentator en journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas bespreken in De Ongelooflijke Podcast allerlei maatschappelijke thema’s met zowel gelovige als seculiere gasten. Zoals historicus Beatrice de Graaf, zangeres Francis van Broekhuizen en presentator Arjen Lubach.

David: “We begonnen de podcast vanuit een missionaire drive om mensen die zijn afgehaakt of niet bekend zijn met het geloof te informeren en inspireren. En om gelovigen op te bouwen in hun geloof en hun nieuwe dingen te leren. De NPO dacht: dit kan ook op de radio! Dus nu wordt de – meestal vooraf opgenomen – podcast elke zaterdagnacht van 0.00 tot 1.00 uur uitgezonden op NPO Radio 1.”

Blijft de podcast zoals die was?
“Jazeker, voor de trouwe podcastluisteraar verandert er niets. Ik vertrouw erop dat dit format ook zo op de radio kan. De gesprekken – die soms langer dan een uur duren – blijven even uitgebreid en diepgaand. Op de radio hebben we een uur zendtijd, dus daar is vaak een kortere montage te horen.”

Weinig mensen vullen de leegte op met het geloof

Zijn er wel luisteraars om twaalf uur ’s nachts?
“Dat kunnen er zo honderd- tot tweehonderdduizend zijn! We zijn blij met dit prominente tijdstip; we komen na de uitzending van Met het oog op morgen, een van de best beluisterde programma’s van NPO Radio 1. Hopelijk blijven de luisteraars hangen. Het is een legendarisch tijdstip. We nemen het stokje over van Özkan Akyol met zijn een-op-een-interviewprogramma Onze man in Deventer. In het verleden hebben bijvoorbeeld Martin Šimek en Rutger Castricum op dit uur gepresenteerd. Tof dat wij nu mogen.”

Grote impact

Met de podcast bereiken de makers vooral jonger publiek; de grootste groep luisteraars is tussen de 18 en 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van de luisteraar van NPO Radio 1 is 61 jaar – een groep die volgens David minder goed te bereiken is met podcast. “Daarom hopen wij op deze manier een heel nieuw publiek aan te spreken. De podcast heeft namelijk een grote impact. Ik krijg wekelijks meerdere berichtjes die me echt omverblazen. Sommige luisteraars zeggen niet gelovig te zijn opgevoed, maar door de podcast zijn ze zich in het geloof gaan verdiepen. Anderen hadden het geloof vaarwel gezegd, maar zijn toch weer aangehaakt.”

Is het een moderne vorm van evangeliseren?
“Dat denk ik wel. Evangeliseren suggereert misschien dat we op de ongelovige gasten inpraten, dat is niet het geval. Stefan en ik steken ons geloof niet onder stoelen of banken, maar we voeren gesprekken vanuit nieuwsgierigheid naar het verhaal van de ander, niet om diegene te bekeren. Hopelijk zetten de vragen die ik stel vanuit mijn christelijke belevingswereld de gast en luisteraar wel aan het denken.”

Welke mensen zou je nog te gast willen hebben?
“Invloedrijke personen die niet vaak publiekelijk over het geloof praten. Iemand van het koningshuis lijkt me interessant; Willem-Alexander, Máxima, of Beatrix. Of gelovige spelers van het Nederlands elftal, zoals Memphis Depay en Denzel Dumfries. O, en Sigrid Kaag of Mark Rutte: ze zijn gelovig, maar ze leiden een seculiere partij.”

Onrust in de samenleving

“Er is me trouwens iets opgevallen na het maken van al die afleveringen”, besluit David. “Gelovig of niet, heel veel mensen zeggen dat er iets verloren is gegaan in de maatschappij: door de secularisatie hebben we het kind met het badwater weggegooid. Er heerst een onrust in onze samenleving, merken ook veel psychiaters op die te gast waren. We zijn zoekende en de meesten wijten dat aan het ontbreken van geloof. Bijna iedereen stelt dezelfde diagnose, maar toch zijn er weinig mensen die denken: ik vul de leegte op met het christelijk geloof. Het lijkt me interessant om de komende tijd te ontdekken waar mensen die opvulling dan wél in zoeken.”

De Ongelooflijke Radio

Elke zaterdag om 0.00 uur op NPO Radio 1.

De Ongelooflijke Live

Eens per maand neemt David live de podcast en radio-uitzending op, in Café Carèl in Utrecht. Mensen kunnen zich aanmelden om daarbij te zijn. En ja: dit is ook om twaalf uur ’s nachts. “Wij dachten: welke sfeer past bij dit tijdstip? Op zaterdagavond zitten veel mensen in de kroeg, dus zo kwamen we op dit idee. We hebben veel contact met onze community via social media, en nu kunnen ze live vragen stellen aan Stefan Paas en de gasten.” De eerste live-uitzending is op zaterdag 28 januari. Te gast zijn cabaretier en wiskundige Jan Beuving en Stefan Paas. Wil je hierbij zijn, of bij een volgende live-uitzending? Geef je op via ongelooflijkepodcast@eo.nl.

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--