Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De ultieme kerstpreek! 5 tips

Kerst is voor elke gemeente de hoofdprijs!

Voor elke kerk is Kerst één van de meest belangrijke dagen in het jaar waar vooral veel mensen, zowel gemeenteleden als niet-christenen, de gemeente ‘bezoeken’. Een goede en inspirerende kersttoespraak is dan ook een must. 5 belangrijke tips:

Deel:

Kerst is de hoofdprijs 

Kerst is als de Champions League finale voor voetballers. De hoofdprijs. Kom niet met een ‘gewone’ preek maar komt met iets geweldigs! Maak er iets bijzonders van, preek niet zomaar een boodschap, spreek over iets zodat je mensen raakt en inspireert. Probeer geen ‘saaie’ preek te brengen; maak grapjes, probeer mensen de emoties van bv. Jozef en Maria te laten voelen. Gebruik video’s en theater, maak het spectaculair! Kerst is een gebeurtenis om mensen te laten zien dat de kerk niet saai is. Het Evangelie is tijdloos en het kerstverhaal is het begin van een verandering voor de hele wereld, voor iedereen!

Houd het kort 

Het doel van een kerstpreek is niet om in een half uur de hele Bijbel door te nemen: Het doel is om een bijbeltekst zo tot leven te laten komen dat het mensen inspireert en het levens verandert zodat mensen niets liever willen dan de week en de maanden daarna terugkomen.
Dus, verkort je preek. Spreek je normaal een uur, maak er dan nu 45 minuten van. Preek je normaal een half uur, houd nu een toespraak van 25 minuten. Vaak geldt: Hoe korter hoe krachtiger. Dat geldt zeker voor een kerstpreek. Houd ook in gedachte dat veel mensen, gasten als zowel vrijwilligers die tijdens de dienst helpen, nog andere plannen hebben met vrienden en familie na de dienst. Een korte dienst zullen ze dan ook zeker waarderen!

Het verhaal

Je moet het kerstverhaal preken. Ook al heb je het al 100 keer gedaan. De meeste mensen die komen hebben het ook al 50 keer gehoord. Maar toch komen ze. Waarom? Omdat ze het nog een keer willen horen. Het kerstverhaal is een verhaal van liefde en hoop. Mensen willen het horen, mensen verwachten het. En wellicht is er iemand die het nog nooit heeft gehoord: Dit moet je zeker bewegen om het nog een keer te vertellen! Dit betekent natuurlijk niet dat je niet creatief mag zijn. Breng het kerstverhaal, laat weten wat ‘The reason for the season' is maar maak het bijzonder. Waarom niet het verhaal vertellen aan de hand van video’s? Of vanuit het perspectief van Jozef? Of met acteurs? Je kan vele kanten op. Zorg dat wat je ook doet, dat je het goed doet en dat de inhoud klopt. Dan wordt het een geweldige kerstdienst!

De gast is koning

Zorg ervoor dat je gasten niet pas volgend jaar (bij kerst) weer terugkomen maar volgende week! Dat begint met het goed behandelen van de mensen. Zorg ervoor dat ze zich thuis voelen. Maak een praatje, breng ze desnoods naar hun stoel, geef ze warme chocolademelk, zorg ervoor dat ze een goed plekje hebben en niet moeten staan. Behandel mensen zoals je Jezus zou behandelen als Hij binnen zou komen. Maar wees ook normaal. Niemand wil contact met een hysterische christen die direct met boekjes en bijbelstudies aan komt zetten. Moedig gasten bijv. na de dienst aan met een nieuwe serie preken die je gaat beginnen in januari, zorg dat je contactgegevens krijgt en stuur ze de week na kerst een kaart of bel ze even. Nodig ze uit voor een kop koffie, voor een volgende dienst. Mensen voelen zich speciaal als ze persoonlijk worden benaderd, als er moeite voor ze wordt gedaan. Maar probeer wel aan te voelen waar mensen voor openstaan; als ze liever geen contact willen, word dan vooral ook geen kerk-stalker.

Jezus deed moeite voor iedereen, waarom doen wij dat niet? Het zorgen voor andere mensen is niet alleen de taak van de voorganger of de oudsten. Het is de taak van elk gemeentelid, elke christen. Moedig je gemeente aan om Kerst te zien als een unieke mogelijkheid om contact te leggen met mensen van buiten de gemeente, zowel christenen als niet-christenen. Mensen zullen eerder terugkomen en de bijbel induiken om meer van Jezus te ontdekken als je ze niet zomaar de kerk uit laat lopen. Contact leggen is belangrijk!

Jezus

Zonder Kerst geen Pasen en zonder Pasen was Kerst niet bijzonder. Kerst draait om Jezus. Goed nieuws. De verlosser die komt en die onze relatie met God herstelt. Niets meer en niets minder. Wellicht is het voor sommige mensen de eerste en enige keer dat ze in de kerk zullen komen. Of zelfs de enige keer dat ze het Evangelie horen. Dit is je KANS om deze mensen te bereiken! Vertel over de liefde van God, vertel dat de geboorte van Jezus het leven van jou en mij verandert. Dat er voor iedereen een hoopvolle toekomst is. Geef mensen de mogelijkheid om een keuze te maken voor Jezus, laat ze bv. hun hand opsteken (terwijl de rest van de menigte de ogen dicht doet) en zet een team van mensen klaar die met de gasten kunnen doorpraten na de dienst.

Zorg ervoor dat iedereen die de kerk verlaat beseft wat Kerst is en dat ze snappen waarom we het kerstfeest vieren!

--:--