Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De veertigdagentijd: 5 alternatieven om te vasten

Vasten 2.0

26 februari mogen we weer 40 dagen stilstaan bij en toeleven naar Pasen. De veertigdagentijd wordt ook wel vastentijd genoemd, want tijdens deze periode is het gebruikelijk om te vasten. Je denkt dan waarschijnlijk al snel aan niet of minder eten, maar er zijn nog tal van alternatieven om te vasten. Misschien kun je uit dit lijstje een mooie manier vinden en gebruiken om nog meer bezig te zijn met God.

Deel:

1. Smartphone

Dit herken je vast wel: je zit elk vrij moment van de dag gedachteloos te scrollen door Facebook, Twitter of Instagram, zonder echt iets lezen. Dan is vasten van je mobiele telefoon wat voor jou. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om helemaal geen sociale media meer te gebruiken tijdens de veertigdagentijd, maar je kunt bijvoorbeeld ook één uur per dag je smartphone gebruiken als je dat normaliter veel vaker doet.

In plaats van versoberen, kun je tijdens de vastentijd ook extra tijd aan God besteden

2. Je tijd

Naast het wegnemen of versoberen van bepaalde dingen, zou je ook juist iets extra’s kunnen doen met je tijd. Je kunt deze tijd besteden aan bezinning en je relatie met God. Zet eens een mooie christelijke podcast op, hou wat extra stille tijd of maak een gebedswandeling.

Of zet je tijd tijdens deze 40 dagen in voor een ander. Ook dat is natuurlijk mogelijk! En dat hoeft niet voor een vreemde te zijn, kijk eens dichter bij huis. Zo zou je de vastentijd kunnen gebruiken om elke dag een half uurtje te bellen met vriendinnen of familie. Een mooie manier om wat aandacht te geven aan de ander.

3. Geld

Vasten draait om soberder leven; geef deze periode eens wat minder geld uit aan luxeproducten. Laat de hapjes en drankjes voor het weekend maar in de supermarkt, koop geen kleding en laat ook de spulletjes voor in huis in de winkel. Op deze manier hou je aardig wat geld over, dat je eventueel weer kunt doneren aan een goed doel. 

Zorg deze veertigdagentijd eens (extra) goed voor de aarde

4. Milieu

Denk tijdens de vastenperiode eens wat meer om het milieu. God heeft ons deze aarde gegeven en het is mooi om tijdens de veertigdagentijd daar extra aandacht aan te geven en er bewust goed voor te zorgen. Je kunt meer lokale en seizoensgroenten en -fruit kopen. Koop geen plastic tasjes, maar denk er extra goed om je eigen tasje mee te nemen. Neem ook bij het kopen van groente en fruit een klein tasje mee om je plasticgebruik te minderen. Douche minder lang en pak wat vaker de fiets in plaats van de auto. 

5. Nieuws

Je hoort steeds vaker dat mensen klaar zijn met het nieuws. Nieuws kan ons depressief maken, dus waarom niet 40 dagen vasten van nieuws? Wederom kun je de tijd die je normaal aan nieuws besteedt, nu aan je geloof besteden. Geen achtuurjournaal, maar om acht uur stille tijd. Waarschijnlijk voel je je ook nog een stuk beter na deze vastentijd.

Misschien kun je je niet vinden in deze manieren, maar wil je wel graag vasten. Hier vind je een aantal vragen om te ontdekken wat bij jou past. Zo kom je op de perfecte manier van vasten voor jou. Heel veel succes!

Bezin je tijdens de veertigdagentijd met Eva’s ‘veertig-vragen-podcast’ 
Of zoek verbinding met de digitale scheurkalender van de EO; 40 dagen – 40 vragen, die je helpen bij het geloofsgesprek met anderen

Foto: Unsplash

--:--